Скільки коштує навчання за контрактом?

Я наступного року закінчую 11 клас і планую вступити у вищий навчальний заклад. Навчаюся добре, хоч і не відмінниця. Тому дуже хвилююся: якщо раптом не пройду на державну форму, у скільки обійдеться моїм батькам контрактне навчання?
Марина Ковальчук, Волинська область

Поки що пальму першості серед найдорожчих навчальних закладів тримає Київський національний університет ім. Т. Г. Шевченка. Навчання на елітному факультеті міжнародних відносин обійдеться у 30000 гривень за рік, за 25000 щороку можна здобути професію журналіста чи перекладача. Найдешевше навчатися тут на математичному факультеті – приблизно 10000 на рік. Здобувати «право» у Києво-Могилянській академії можна за 31000 гривень щороку, а «біологію» – щороку за 13000. Цього року підняв свої розцінки Національний медичний університет ім. А. А. Богомольця. Найдорожча тут «стоматологія» (21400 гривень на рік), найдешевша – «педіатрія» (майже 14000). Славнозвісний Львівський національний університет ім. І. Франка в 2011 році найдорожче оцінив навчання на таких напрямах підготовки як «міжнародна економіка», «міжнародний бізнес», «право» – 19289 гривень. На кілька тисяч дешевше обійдеться навчання на котрійсь із «філологій» – 9000-12000. Суттєво зекономить той, хто обере «мистецтво», адже стати актором можна за менше ніж  3000 гривень. Волинський національний університет ім. Лесі Українки найскромніше оцінив спеціальності «образотворче мистецтво», «педагогіка», «хореографія» – 6810 гривень на рік на денній формі навчання. Найдорожче платять юристи – 12050 гривень. Приватні вузи дешевші. Наприклад, Луцький гуманітарний університет навчатиме на стаціонарі за 6900, а заочники отримуватимуть освіту за 4800 гривень щороку.

Треба пам’ятати, що вартість навчання на денній формі є завжди вищою, подекуди навіть вдвічі, аніж у заочників. Також доведеться дізнаватися, яким чином той чи інший вуз приймає оплату: єдиним внеском за цілий рік, посеместрово чи щомісячно… І дуже ретельно перечитувати пункти договорів. Адже якщо в одному виші зобов’язуються не піднімати вартість навчання протягом 1-6 курсів, то в іншому, навпаки, «прописують» залежність від економічної ситуації в країні і тому зберігають за собою право змінювати суму ледь не кожного семестру.

Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>