700 літній дуб

700 літній велет

700 літній велет

Не так багато збереглося в Україні природних пам’яток, які варті уваги. Одне з найстаріших дерев Полісся росте неподалік кордону з Білоруссю у селі Глинне Рокитнівського району Рівненської області. Це Юзефінський дуб, який став другим у номінації всеукраїнського конкурсу «Історичне дерево України».  Крім того, цей патріарх потрапив у Книгу рекордів України. Волинь також має унікальні дуби, які зафіксовані у спеціальному каталозі «Найстаріші та найвидатніші дерева України». Звичайно, небагатьом вдається дожити до поважного віку, але ще трапляються окремі екземпляри.

У селі Нудиже Любомльського району в дворі Івана Голяна росте справжній велетень.

– Це один з найстаріших волинських дубів. На сесії сільської ради прийняли рішення про створення пам’ятки природи місцевого значення, – розповідає секретар Анатолій Марчук. – Це дерево – наша гордість, називається “Дуб-волиняка”. До нас приїжджали столичні та обласні спеціалісти, обстежували і проводили вимірювання. Його висота 34 метри, обхват – 6 метрів 16 сантиметрів, вік, який фахівці визначають за спеціальною формулою – 700 років.

Кость ГАРБАРЧУК,
Волинська область

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>