Якщо гілки дерев сусідньої ділянки затіняють ваш город

Дорога редакціє, прошу пояснити мені, на якій відстані дозволяється садити дерева та плодоягідні кущі від межі із сусідніми земельними ділянками? (Степан БОНДАРЧУК, с. Плоске Кременецького району, Тернопільської області)

У Державних будівельних нормах України та Земельному кодексі України (ЗК) вказано на дотримання правил добросусідства, передбачені ст.103 цього закону: землекористувачі земельних ділянок зобов’язані обирати такі способи  їхнього використання, при яких власникам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей: затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення тощо. Державними будівельними нормами – ДБН 79-92 «Житлові будинки для індивідуальних забудовників України» – були встановлені такі відстані для зелених насаджень: від стін будинків та споруд до осі дерев – 5 м, для кущів – 1,5 м; від межі сусідньої ділянки до осі дерев — 3 м, для кущів — 1 м. Ці норми стосуються дерев з діаметром крон до 5 м та мають бути збільшені для дерев з кроною більшого діаметра. Гілки дерев та кущів не повинні перетинати межі сусідніх ділянок. У разі проникнення коренів і гілок дерев з однієї земельної ділянки на іншу власники та землекористувачі ділянок мають право відрізати їх, якщо таке проникнення є перепоною у використанні ділянки за цільовим призначенням (стаття 105 ЗК).

Якщо вирішити справу не вдається по-добросусідськи, можна звернутися в органи місцевого самоврядування. Згідно зі ст. 158 Земельного кодексу вони вирішують земельні спори у межах населених пунктів щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян, та додержання громадянами правил добросусідства. Згаданий орган своє рішення щодо предмета спору повинен передати сторонам у п’ятиденний термін з часу його прийняття (стаття 159 ЗК). У разі незгоди з рішенням сільської ради, звертайтеся у суд.

Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>