Урочище Холонів садили 100 літ тому

Хоча на Волині найбільше славляться предковічними лісами поліські райони, але й Горохівщина не обділена дивовижною красою природи. Одне з таких місць – заповідне урочище «Холонів», яке занесене на карту України.

Колишній лісничий Йосип Сидорук, його помічник Лука Жабчук, керуючий відділом колгоспу імені Калініна Володимир Рощина, його батько доклали багато зусиль, щоб зберегти урочище. Нині покійний Йосип Мартинюк з односельчанами садив ліс ще в тридцятих роках минулого століття. А ініціатором та органі-затором цього був граф Красицький, який особисто їздив у Канаду й Америку та привіз звідти жолуді червоного й черешчатого дуба. Садили їх вручну у рівчачки, виорані кіньми. На запрошення графа в Холонів приїжджав архітектор із Англїі, давав поради та консультації.

Колектив ДП «Горохівське ЛМГ», особисто його директор Дмитро Войтюк доклали багато зусиль, щоб це давнє унікальне лісонасадження одержало статус «заповідного».

– Для цього чималий обсяг науково-дослідницької роботи здійснили торік спеціалісти Клеванської зональної станції державного агентства лісових ресурсів України. На території заповідного урочища «Холонів» генетичний резерват дуба червоного на площі 14 гектарів і дуба черешчатого на площі 19 гектарів, – розповідає лісничий Горохівського лісництва Андрій Самолюк.

Вирубки у заповіднику заборонено, завдяки старанному догляду його стан хороший. Восени працівники лісу збирають жолуді, закладають їх у траншеї, присипаючи піском. Навесні викопують їх і висівають у розсадниках, вирощують прекрасний посадковий матеріал для створення нових лісів.

Олег ДІДИК,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>