Мафія фінансувала китайську контрабанду через Волинь

Cлужба безпеки України спільно з іншими європейськими спецслужбами завершила безпрецедентну операцію з ліквідації міжнародної злочинної організації, яка налагодила «тіньовий» обіг товарів та валюти на території України, Польщі, Литви, Латвії, Чехії та Німеччини. До складу групи входили 28 осіб – громадяни В’єтнаму, України, Польщі та Литви. Зловмисники переправляли гроші через автомобільний та залізничний пункти пропуску «Ягодин» на Волині та «Чоп» на Закарпатті. Як інформує прес-центр СБУ, валютний трафік не припинявся ні на день, на прикордонних територіях кур’єри мали спеціальні схованки. Щомісячний обсяг валюти складав 30-35 мільйонів доларів США. Злочинці акумулювали кошти на банківських рахунках у Прибалтиці й згодом використовували їх для фінансування контрабандних потоків з Китаю до країн ЄС та СНД.

Після встановлення всіх учасників угруповання та виявлення каналів контрабанди розпочалася завершальна стадія операції. Тільки з українського боку у ній брали участь майже 300 співробітників СБУ. На території України затримали боса контрабандистів (громадянина В’єтнаму) та 15 активних членів групи. При спробі контрабандного ввезення виявили у схованках на залізничному каналі – 420 тисяч доларів США, на автомобільному каналі – 600 тисяч доларів. В офісах «конвертаці-йних центрів» і місцях проживання зловмисників вилучили готівки в еквіваленті на суму понад 5,5 мільйона гривень, а також 26 печаток іноземних компаній, які використовувались для легалізації коштів.

Одночасно польські правоохоронці затримали п’ять осіб і вилучили один мільйон доларів та 1,5 мільйона польських злотих. Литовські спецслужби арештували трьох спільників контрабандистів та наклали арешт на рахунки підконтрольних злочинцям компаній.

Служба безпеки України порушила одразу кілька кримінальних справ за контрабанду, фіктивне підприємництво, «відмивання» злочинних коштів, ухилення від сплати податків. Подібні карні справи завели на зловмисників і у Польщі, Литві та Чехії.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>