Люди назвали відремонтовану дорогу «тяп-ляп»

Федір ЛОЩИЦЬ: “По такій дорозі проблемно ходити моїй доньці”

Федір ЛОЩИЦЬ: “По такій дорозі проблемно ходити моїй доньці”

Село Старики Рокитнівського району Рівненської області за кілька кілометрів від районного центру. Та й від київської траси, яка сьогодні  деінде нагадує європейську, воно всього за півтора кілометра – у лісочку. «27 будинків та трохи більше сотні жителів… І одна-єдина вулиця Стариківська, яку недавно відремонтували. І зробили все абияк», – написав у листі до газети Федір Лощиць.Його оселя – на околиці села.
– Робили дорогу, але погляньте, яка вона? Хіба то дорога третього тисячоліття? – каже Федір Іванович. – Бідкаюся не за себе, а 14-річну доньку, яка має ДЦП. Вона погано ходить, а об цей деінде розкиданий щебінь і пісок взагалі можна носа побити.
– Так наремонтували, що візочка з дитиною не можу вивезти – застрягає в піску, – додає інша господиня Валентина Лощиць. – Якось неякісно все зробили.
До неї приєднується і Сергій Вільчинський:
– Ще там, у центрі, де бізнесмени працюють, краще зробили, а сюди абияк. А уявляєте, як буде осінь і підуть лісовози?  Вони її так розіб’ють, що знову яма на ямі буде. А ще кажуть, що 90 тисяч гривень у ремонт вклали. Для чого гроші змарнували, якщо так нездало зробили?
Розповідали селяни і про місце, яке виділено під новобудови. Але поки що там ніхто не зводить осель – ями в коліна.
– В селі нема медпункту, магазину. Маємо лише невеличку початкову школу та напівзруйноване приміщення магазину під одним дахом, – продовжив Федір Лощиць. – Тривалий час ніхто не пере-ймався проблемами нашого села.  Тільки після звернення до голови Рівненської облдержадміністрації почався рух: один раз у тиждень приїздить магазин з дуже бідненьким асортиментом товарів. Двічі на місяць – лікарі та медсестра. Але все ж найбільший клопіт – то наша вулиця. Канави покопали, щоб було куди воді стікати, коли негода, а от дорогу до кінця не доробили. Навіть шкільний автобус не зможе тут нормально розвернутися. Але хто мене зрозуміє? Наш населений пункт обділений, бо навіть депутата від села не маємо.
Звичайно, такий активний селянин – не мед для місцевих представників влади: ходить, стукає, скаржиться… Але тільки тому й відкривають, хто стукає. Хоча  Петро Масовець, заступник голови Рокитнівської районної держадміністрації переконаний, що  жителі Стариків і за цю дорогу повинні дякувати, а не скаржитися. Бо та, яка була до цього часу –набагато гірша.
– Нині будівництво комунальних доріг на Рівненщині ведеться за програмою голови облдержадміністрації Василя Берташа. Адже 2011-й оголошений в області роком доріг у сільській місцевості. У Рокитнівському районі понад 463 кілометри всіх доріг, з них 284 – грунтових. За два місяці заплановано збудувати 43 комунальні  протяжністю 15 кілометрів, – сказав Петро Петрович. – Для Рокитнівського району виділені субвенції з державного бюджету – три мільйони 244 тисячі гривень та кошти обласного фонду – 884 тисячі гривень. Ми охопили всі сільські ради, тобто в кожному населеному пункті буде зроблено по одній дорозі. Із 43 запланованих вже полагодили 29. У селі Старики на ремонт вулиці протяжністю 840 метрів пішло 95 тисяч гривень. Там асфальтована дорога не передбачалася. Виконували такі роботи, щоб восени там не було багнюки, бруду, яка є в населених пунктах зазвичай, що і в гумовцях не пройдеш. Це дорога білощебенева з місцевих матеріалів – пісок, щебінь та відсів. Генпідрядником була Рокитнівська філія Олеського шляхово-будівельного управління №42, яка й виконала роботи згідно з кошторисною документацією. Оскільки жителі населеного пункту зверталися з проханням досипати дорогу ще на кілька метрів, то за кошти сільської ради було довезено щебінь, відсів та пісок. Головне нині – це засипати ями на шляхах, зробити дороги до кладовищ. Виділятимуть ще кошти, будемо знову включати в перелік ті чи інші вулиці, які потребують ремонту. А в Стариках проживає не так багато людей, а вулицю їм, я вважаю, зробили нормальну. Я сам контролював її ремонт і сказав, щоб довезли щебінь, відсів, що вже не входило в кошторис. Там покопали канали, містки зробили. Люди ще повинні подякувати владі, особисто губернатору, що піклуються про них, – вкотре повторив Петро Петрович.
Якось дивно звучить оте наголошування на «дякуванні», адже кожна влада, мабуть, приходить не для цього. Принаймні нинішня обіцяла, що хоче «покращити життя вже сьогодні»…
Марія ДУБУК,
Рівненська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>