Перший Спас

Страта братів Маккавеїв та їхньої матері Соломії

Страта братів Маккавеїв та їхньої матері Соломії

Це православне свято відзначають 14 серпня і має воно ще декілька назв: Маковія, Медовий, Спас на воді. Спас – це скорочена форма від слова Спаситель. Всі три літні Спаси (14, 19 і 29 серпня) присвячені Христу. Цей день православні ще називають винесенням чесних древ животворящого хреста Господнього або святом Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородиці.
Прийшло свято до нас із Візантії, де було встановлене ще в IX столітті. Воно полягло в перенесенні з імперського палацу до храму Софії частини хреста Господнього, який зберігся. Протягом двох тижнів цю святиню носили Константинополем з метою «відвертання хвороб», для очищення міста від злих духів, які, за давніми віруваннями, приносили страшні епідемії. За допомогою хреста освячували воду, аби вона стала чистішою та щоб ішли дощі в спеку.
У наші дні, за церковними канонами, 14 серпня під час богослужіння здійснюється винесення хреста на середину храму для поклоніння, а після літургії – хресний хід до водоймищ.
За давнім звичаєм, віруючі приносять у храми мед для освячення. Ця традиція пов’язана зі стародавньою настановою: перший урожай принеси Богові і лише після цього споживай сам. Тому його ще називають Медовим Спасом.
Цього дня у храмах також освячують букети з трав та квітів – «маковійчики». Здавна вважається, якщо не освятити квітів на Маковія, то й господарство не буде квітнути.
А назву Маковій воно має від сімох святих мучеників братів Маккавеїв, які разом зі своєю матір’ю Соломією та учителем Єлеазаром загинули за Господа Бога. Вони не покорилися нечестивому сирійському царю Антиоху Єпіфану, який ввів у Іудеї язичеські звичаї, а в храмі Господньому поставив статую Зевса. Подвиг братів Маккавеїв сколихнув всю Іудею. У 165-му році до н.е. спалахнуло велике  повстання. Захищаючи віру і незалежність країни, особливо відзначилися священик Маттафія і п’ятеро його синів, уродженці містечка Модіїн. Повстання очолив один із синів Маттафії Іуда, що вирізнявся особливою хоробрістю і мужністю. За ці риси, на згадку про святих мучеників, він був також названий Маккавеєм. Іуда загинув героїчною смертю, надавши перевагу смерті у бою перед ганьбою полону. Остаточно розгромив війська загарбників його брат Симон. Звільнившись від грецько-сирійського ярма, династія царів Маккавеїв правила незалежною Іудеєю майже 150 років.
Від Маковія починається Успенський піст, який так само суворий, як і Великий і триває до 28 серпня – свята Успіння Богородиці. Другий Спас, або Преображення Господнє, називають Яблучним. У цей день, 19 серпня, освячують яблука. А третій Спас, або перенесення до Константинополя Нерукотворного Образа Господа, відзначають 29 серпня. Його ще називають Хлібним, пов’язуючи із закінченням літа.
Підготувала Ольга ЖАРЧИНСЬКА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>