Уродженець Дубна заповів своє тіло анатомії

Краєзнавець Цві Малер

Краєзнавець Цві Малер

Коли проводилися краєзнавчі розвідки, пов’язані із Дубном, Млиновом, Радивиловом, Рівним, Острогом та багатьма іншими місцинами Рівненщини, не обходилося без Цві Малера, уродженця міста Дубно, який потім виїхав у Ізраїль. Фактично до 1991 року на рідних теренах про Цві Малера мало хто знав. Та й сам він не вельми проявляв зацікавленість до України, асоціюючи її з тоталітарним режимом, від якого, власне, родина Малерів змушена була тікати за кордон. Його сув’язь із рідним краєм відновилася тоді, коли Цві Малер у складі єврейської делегації прибув у Дубенський замок на науково-теоретичну конференцію з історії рідного краю.

Тодішній його виступ став, по суті, справжнім відкриттям, адже історик привідкрив цілу низку збережених документів та унікальних досліджень. Надалі він ще з десяток разів приїздив в Україну.
Завдяки його наполегливості відновилася історична спадщина дубенської синагоги, яка у першій половині минулого століття вважалася одним з найбільших просвітницьких центрів на Волині. Він презентував рідному місту картину Ульріха фон Вердума, написану у далекому 1671 році, допоміг у встановленні істинних родовідних коренів (народився у Млинові) письменника і ученого Соломона (Шломо) Манделькерна, котрого вважають одним із найвидатніших знавців та дослідників Біблії. Цві Малер намагався знайти потаємну схованку у Дубні, яку ще за часів панської Польщі зробив разом з іншими членами патріотичної молодіжної організації. У згаданій схованці – єврейська та українська національна атрибутика. На жаль, цей задум Цві Малера так і залишився нездійсненим.
У 2009 році він відійшов у Вічність. А в останні земні дні зробив незвичний заповіт – аби його тіло використали для анатомічних досліджень.
Сергій Новак,
Рівненська  область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>