«Ручкається» з… 27 тисячами вольтів!

 Наука не розкрила феномен Василя МАКСЮТИНСЬКОГО

Наука не розкрила феномен Василя МАКСЮТИНСЬКОГО

Цей унікальний чоловік мешкає у селі Колоденка Рівненського району. Василь Максютинський – справжня людина-легенда. Чому? Він змалку не боїться струму. Через його тіло проходило навіть… 27 тисяч вольтів!
Дідусеві у липні виповнилося 83. За свій вік немало всього пережив. Бідкається, що на старості здоров’я почало підводити, одну ногу хірурги були змушені ампутувати. Але навіть в інвалідному візку Василь Трохимович не почувається немічним. Та й журналісти у його домі – гості часті. Ось, не так давно приїжджали телевізійники з каналу ICTV – знімали сюжет для передачі «Чудо-люди».
– Привезли з собою лампочку 300 вольтів і просили, аби я засвітив, тримаючи однією рукою її, а іншою – «голий» дріт, увімкнутий у розетку, – розповідає дідусь. – Та то ж для мене забавка. Секунда – і лампочка вже світилася.
Тоді вигадали нашому герою інше випробування – тримаючись за високовольтний дріт від кінескопа старого телевізора (напруга сягає 25 тисяч вольтів!), просили запалити рідкий спирт. Василь Максютинський погодився і на такий експеримент. Та цього разу без пригод не обійшлося. Щойно дідусь взявся за дріт, як телевізор… згорів. Техніка не витримала, а Василь Трохимович – цілий-цілісінький. Господар не засмутився через невдачу. Він попросив принести іншого телевізора – і «кіношники» повідкривали роти, коли дідусь намагніченою рукою запалював спирт, а другою все ще тримався за дріт під напругою 25 тисяч вольтів. За такі незвичайні здібності режисери назвали Максютинського «електродідусем».
– А відколи ви почали помічати, що не боїтеся струму? – випитую у Василя Трохимовича.
– З дитинства, – говорить. – То як тільки в селі світло з’явилося (провели в хати від колгоспного генератора), так і знаю, що струм мене не б’є. Мав тоді років чотирнадцять. Пам’ятаю, пішов електрик, який вдома розетки ставив, а мені стало цікаво, як же воно все працює. Взяв ножа, повикручував пластмасу, помацав руками – анічогісінько! Спершу подумав, що, може, генератора не включили. Ввечері, коли вже в хаті повмикали лампочки, повторив свій експеримент. Як бачите, живий.
Дідусь має лише чотири класи освіти, проте його все життя кликали на поважні посади в різних куточках Радянського Союзу. Пригадує, як, дізнавшись про унікальні можливості українця, його зі Свердловська забрали на «досліди» у Москву. Посадили у мурованому басейні, з якого щойно викачали воду, поряд поставили трансформатор. Максютинському ізострічкою причепили до рук голі дроти, тоді доручили увімкнути трансформатор й… самому підвищувати собі напругу! Зупинився, коли побачив, що жили надуваються. Лікар довго боявся підійти до унікуму. Але таки змушений був після експерименту виміряти чоловікові тиск. Все було у нормі.
Наука досі не розкрила феномен дідуся. Аби переконатися, що не в особливості шкіри вся «сіль», його просили навіть торкатися електродротів під напругою язиком! І так струм не дошкуляв.
Найбільша напруга, яку будь-коли доводилося цьому чоловіку пропускати через себе – 27 тисяч вольтів. За такої ситуації звичайна людина згорає заживо. А Максютинський запевняє, що навіть «мурашки» по тілу не йдуть. Лише в одному випадку відчуває легеньке пощипування – коли міняється напруга.
Згадує, як одного разу працював з електрикою, стоячи босоніж у воді. Каже, звернув увагу на ноги, бо відчув лоскіт. А від них ішли бульбашки, як від кип’ятильника…
Виховав наш герой чотири доньки та сина. Та ніхто з них так як батько з електрикою не дружить.
Наталія КРАВЧУК,
Рівненська область
Фото автора

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>