Волинь з квітня не отримує вакцин!

Підпис відсутній

Підпис відсутній

Ситуація з поступленням вакцин на Волині невтішна. Як розповів заступник головного державного санітарного лікаря Волинської області Микола Яцина, в другому кварталі медичні установи краю не отримали жодної дози!
Особливо гостро нині стоїть ситуація з кором. Адже на Волині і в сусідній Рівненщині зафіксовані випадки госпіталізації через цю інфекційну недугу. Підхопили хворобу діти. Зокрема, на Волині з одного села – Лище Луцького району – до обласної інфекційної лікарні з симптомами кору потрапили кілька пацієнтів. У 14-річного підлітка та хлопчика, якому виповнилося шість з половиною, підтвердився діагноз «кір». Обоє успішно проліковані й виписані додому. Також з Луцька привезли хвору маленьку дівчинку, якій ще не було й двох років.
– Ми не можемо говорити, що склалася катастрофічна ситуація, – коментує завідувачка відділенням крапельних інфекцій Волинської обласної інфекційної лікарні Наталія Маркова. – Бувають роки, коли ми фіксуємо один-два випадки захворювання на кір. Буває, що нема жодного.
Тим часом чимало батьків у паніці – через відсутність вакцин їхні діти збилися з графіків профщеплень і опинилися у зоні ризику. Хто підхопить кір, є загроза розвитку сер-йозних ускладнень, зокрема у вигляді запалення легень та головного мозку (енцефаліту). Нагадаю, що не так давно – п’ять років тому – на Волині був спалах кору. Тоді занедужало до тисячі дітей!
Але про це забули вже у 2009-му. Тоді після випадку, коли в Краматорську смерть одного юнака пов’язали зі щепленням від кору, по всій Україні вилучили сертифіковану вакцину. Її знищили, нічого не запропонувавши взамін. У цей же період збільшилася і кількість батьків-«відмовників», котрі не хочуть робити профщеплення своїм дітям. Але ж просто чекати, коли ця інфекційна хвороба застане зненацька, теж не вихід. Прихильники вакцинації згідні на проведення щеплень з власної кишені. Однак потрібного препарату не знайти.
То коли ж з’явиться заповітна вакцина від кору? У Міністерстві охорони здоров’я запевняють: найімовірніше, протягом місяця. Вона вже проходить сертифікацію. Якщо не в серпні, то у вересні, обіцяють, проблем з препаратом не буде.
Наталія КРАВЧУК,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>