В Горохові виробляють… бразильський цукор

Колись у цю літню пору у цехах Горохівського цукрового заводу господарювали лише ремонтні бригади. Тепер же водночас із підготовкою до переробки цукрових буряків урожаю 2011 року дві третини підприємства працює у звичному режимі, щодоби склад поповнюється 800 тоннами білого цукру.
«Виготовляємо ми його з цукру-сирцю, який постачають з Бразилії нашому заводу, згідно з квотою, встановленою Кабміном України. На 26 липня вже вироблено 32 тисячі тонн білого цукру, який за своїми якостями такий же, як із буряків. Головне, що й у міжсезоння 600 чоловік, які працюють у чотири зміни, мають роботу, одержують хорошу зарплату», – інформував голову райдержадміністрації Жанну Савчук голова правління ВАТ «Горохівський цукровий завод» Анатолій Притулюк, знайомлячи її з кожною ланкою виробничого процесу.
Про підготовку заводу до сезону, який передбачається розпочати в третій декаді вересня, розповів головний інженер Олександр Чайковський. Значний обсяг запланованих робіт уже виконано. Зокрема, автоматизовано випарну станцію, на що витрачено більше 2 мільйонів гривень. З часом ці кошти повернуться завдяки зменшенню споживання кількості газу. Принесе економію приблизно на 600 тисяч гривень ізоляція всіх збірників, трубопроводів і теплотехнічного устаткування. Автоматизація дифузійного відділення, бурякорізок і дефекосатурації – це теж економія виробничих ресурсів, зокрема каменю, газу, електроенергії та вугілля, а значить – коштів.
Голова Волинської облдерж-адміністрації Борис Клімчук серйозно поставив завдання щодо активного відновлення й розвитку буряківництва. Тому у Горохівському районі збільшуються площі цукристих: якщо торік вони вирощувалися на 2870 гектарах, то цьогоріч – на 4786. Відтак завод передбачає збільшити заготівлю цукрових буряків до 280-300 тисяч тонн.
Для більш оперативного прийому сировини нарощуються потужності на буряко-пункті. Використовуватиметься швидке вивантаження великогабаритних автомобілів, які перевозитимуть по 30-40 тонн цукрових буряків. Планується, що завод працюватиме на повну потужність, перероблятиме щодоби 4,5 тисячі тонн сировини.
Олег ДІДИК,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>