Як тепер «дослужитися» до пенсії?

Пенсійну реформу прийнято. У вересні її має завізувати Президент. Тож найімовірніше, що уже зовсім скоро вона набуде чинності. Що у зв’язку з цим чекає українців – пенсіонерів сьогоднішніх і майбутніх? І як реформа вплине на життя простих людей?
Право на пенсію матимуть особи, які досягли пенсійного віку і мають страхового стажу не менш як 15 років (при нинішній системі – лише 5 років). Ті ж, хто не має такого стажу, зароблять лише на державну соціальну допомогу. Щоб отримати повноцінну пенсію, жінка повинна працювати 30 років, а чоловік – 35. Тобто їм збільшили страховий стаж на 10 років.
Основний принцип системи збережено – розмір пенсії залежить від величини зарплати, з якої сплачені внески до Пенсійного фонду, та тривалості страхового (трудового) стажу. Закон передбачає обчислювати зарплату за весь період із 1 липня 2000 року (ці дані беруть із системи персоніфікованого обліку).
До 2016 року діятиме «перехідний період» – для обчислення пенсії враховуватимуть зарплату (дохід) за будь-які 60 календарних місяців підряд до 1 липня 2000-го, незалежно від перерв (у цьому випадку заявнику потрібно подати довідку про зарплату), та за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року. Якщо ж страховий стаж особи загалом менший, ніж передбачено, то враховується заробітна плата (дохід) за фактичний страховий стаж. Це стосується пенсій за інвалідністю та в разі втрати годувальника.
Що чекає людину, якщо останній рік перед пенсією вона була безробітною? Якщо людина отримувала допомогу з безробіття, то для обчислення заробітку за цей період братимуть мінімальну зарплату. Якщо ж вона не стояла на обліку в центрі зайнятості, то братимуть нулі…
Передбачене поступове, через кожні півроку, підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років, аж до 2020 року. Отож, у 60 років ітимуть на пенсію жінки, які народилися у серпні 1960 року і пізніше.
Багатьох жінок турбує, чи збережуть для них умови дострокового виходу на пенсію. Пояснюємо: зміни щодо пенсійного віку не стосуються дострокового виходу на пенсію жінок, які працювали в особливо важких умовах (за списком №1), а також на шкідливих виробництвах (за списком №2). Вони й далі виходитимуть на пенсію в 45 і 50 років. До них належать ті, хто працював у текстильній промисловості, доярки, свинарки, котрі виходять на пенсію за наявності необхідного пільгового стажу з 50 років. Зберегли також 50-річний вік виходу на пенсію (за наявності передбаченого стажу) для жінок, які народили і виховали до шестирічного віку п’ятеро і більше дітей, а також для матерів інвалідів з дитинства.
Чинні умови виходу на пенсію за вислугу років працівників освіти і охорони здоров’я теж зберегли. Таку пенсію призначають за наявності не менш як 25 років роботи на відповідних посадах, зазначених у спеціальному переліку, незалежно від віку. А новим є те, що при призначенні пенсії працівникам освіти, охорони здоров’я, культури передбачили виплату одноразової грошової допомоги, яка не підлягає оподаткуванню, в розмірі десяти пенсій.
Мінімальну пенсію за віком встановлюють на рівні прожиткового мінімуму, визначеного законом для осіб, які втратили працездатність. Максимальна пенсія обмежуватиметься десятьма прожитковими мінімумами для непрацездатних осіб.
Підготувала Наталія КРАВЧУК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>