Як порятуватися від надокучливої мухи

«Кільа разів я сіяла-пересівала моркву, а толку нема. Стебло тільки зазеленіло, як почало кучерявитися, скручуватися, і коренеплоди миршаві, чахлі, наче дерев’яні. Між дачниками тільки й чуєш розмов, що моркви у цьому сезоні не буде. Кажуть, що винна у цьому і небувала спека, і овочева муха, яка вражає не тільки солодкі корені, а й капусту та цибулю. Як з нею боротися?
Катерина К.,
Володимир-Волинський район,
Волинська область»

Тільки починають пурхати над грядками метелики – капустяна білянка – це сигнал, що пора захищати рослини від нальоту особливо небезпечного шкідника – овочевої мухи. Вона уражає насамперед капусту і моркву. На капусті, наприклад, відкладає свої яйця на нижні частини листка. А коли вилупиться потомство, то пошкоджує корінь і стебло рослини. З мухою на капусті найкраще боротися за допомогою селери, запаху якої вона не любить. Можна також обсипати листя пахучою сумішшю. Готується вона так: подрібнену лікарську ромашку змішати з піском, тютюновим пилом та деревним попелом і обсипати цією сумішшю уражене листя.
У цьому році в того, хто моркву посіяв не дуже рано, із солодкими коренями біда. Бо і цю рослину уражає овочева муха. І так через спеку морква зійшла погано (доводилося її по кілька разів пересівати), а тут ще надокучливі ненажери випивають із кореня сік. Гичка чорніє, скручується. Пошкоджені рослини краще прибирати з грядки і знищувати, бо запах корінців ще більше приваблює мух. А для боротьби з ними треба поливати моркву міцним настоєм цибулиння. Також добре розкладати в борозенки довкола лушпиння цибулі. Щоб крилаті нахаби не ласували вашим урожаєм, шукайте різні способи боротьби з ними, не відкладаючи на завтра. Набутим досвідом поділіться з іншими – і ми охоче опублікуємо ваші листи на сторінці «Порадник».
І ще одне. Як показує практика дачників-неудачників, моркву варто сіяти чим раніше.
Мирослава МАНЕЛЮК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>