Василь зробив тракторці з мотоцикла та БМП

Унікальним майстром проявив себе Василь Рачинський із села Пляшева Радивилівського району. На його двох власноруч складених тракторцях яких тільки деталей та механізмів немає – з автомобіля «ГАЗ», мотоцикла «Ява», мікроавтобуса і навіть БМП (бойової машини піхоти).
Любов до техніки, прищеплена Василеві з дитинства, дала про себе знати у майбутньому. Зокрема, при виборі професії. Випускник Пляшевської школи подав документи на вступ до Луцького технічного училища. А там на додаток до своєї основної спеціальності (слюсаря контрольно-вимірювальних приладів) освоїв ще ряд суміжних. Вони йому стали у пригоді, коли працював у колгоспі імені Богдана Хмельницького – водієм, трактористом, комбайнером.
– А потім, після розвалу колгоспів, настало розпаювання землі, – розповідає Василь Володимирович, – відповідно захотілося на власних паях самому трохи погосподарювати. Але чим – конем чи технікою? Якби можна було продати корову і за ці гроші купити якогось беушного трактора, то так би і зробив. Натомість, за нестачею сімейних статків, довелося вдатися до іншого шляху – змайструвати агрегат самому. Фактично за мішок цукру придбав двигуна, виміняв на картоплю «газоновського» заднього моста, від старого «Москвича» дісталося кермо… Чимало запчастин вдалося придбати на «вторчерметі», куди  звернувся, прочитавши оголошення про те, що за зданий металобрухт можна замість грошей взяти різні беушні деталі та механізми. Я і взяв… У тому числі – зі списаної військової техніки. Скласти усі ці деталі докупи не становило проблем, бо я ж колись слюсарював, знаюся добре на електрообладнанні, маю вдома електрозварку, сам зварюю нею… Різні болти, гайки теж самотужки можу виточити. Ось так (з власних рук та фантазії) народився мій перший тракторець. Потім – другий для моїх синів Михайла та Віталія. Причому, вже при їхній безпосередній допомозі.
Зараз сімейство Рачинських має у користуванні майже шість гектарів поля, і саморобна техніка суттєво полегшує обробіток землі.
Сергій Новак,
Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>