Картина острозького школяра у Третьяковській галереї

В одному з найпрестижніших та найбільших музеїв світу – Третьяковській галереї – є картина жителя села Стадники Острозького району Вадима Олійника, на якій відображено шлях людської цивілізації від первіснообщинного ладу до підкорення атома. Потрапила вона до музею після конкурсу «Атомна енергетика і ми», де отримала гран-прі.Про себе Вадим Олійник напівжартома, напівсерйозно зазначив, що стати художником його зобов’язало власне прізвище. Бо, мовляв, найліпше малювати олійними фарбами. А найкращими пейзажами митець визнає ті, які взяті з натури довкола його мальовничого села.  
Цікаво, що живописне мистецтво прийшло до юного художника цілком несподівано. Побачивши по телевізору теракт, коли впали два американські хмарочоси, він вирішив на папері відобразити страждання людей. Батьки, поглянувши на малюнок, зрозуміли, що у синові справді закладені задатки художника. Тому й записали його до самобутнього митця Олександра Опанасюка, який у Бугринському аграрному ліцеї навчав дітей художній майстерності. Олександр Микитович схвально оцінює творчу самобутність художника-початківця:
– У творенні картини Вадим відштовхується від природного видива. І в цьому найбільше проявляється його талант. Він не просто своїм зором «фотографує» природу, він ніби рентгеном проникає у її сутність.  
Вражає картина Вадима, де зображена Свято-Михайлівська церква зі своїми золотими куполами. На полотні колір високостей визначила не звична блакить небес, а саме золото цих куполів. Вийшло самобутньо, правдиво і захоплююче.
Зважаючи на оригінальну творчу палітру юного художника, його плідну працю та «ранній старт» у мистецтві, можна сподіватися, що в особі Вадима Олійника маємо доволі перспективного митця. Втім, це залежить від самого Вадима.
Сергій НОВАК,
Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>