Як підготувати кваліфіковані кадри для волинського села

Як зробити, щоб професійно-технічна освіта не відставала від життя, щоб навчальні заклади готували кваліфікованих фахівців для конкретного роботодавця. Ці та інші питання обговорювали у Рожищенському районному центрі зайнятості на засіданні Регіональної міжгалузевої ради з питань професійно-технічної освіти, присвяченому досить актуальній темі: „Стан та перспективи підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації робітничих кадрів для агропромислового комплексу”. Адже ні для кого не секрет, що кожного року спеціалізовані навчальні заклади випускають фахівців для сільського господарства, але чи знаходять вони себе на ринку праці?Відкриваючи засідання, заступник голови Волинської обласної державної адміністрації Олександр Курилюк зазначив, що продовжується реформування професійно-технічної освіти і результатом цього повинно стати створення навчальних центрів. Вони будуть виконувати державне замовлення і готуватимуть спеціалістів для конкретного роботодавця. Він відзначив важливу роль обласної служби зайнятості, яка вже проводить велику роботу і визначає ключові позиції.
Заступник начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Ксенофонт Мартинюк проаналізував ситуацію у сільському господарстві області і підкреслив, що сучасні технології потребують кваліфікованих спеціалістів, адже на Волині досить активно розвивається птахівництво та свинарство, почало відроджуватися і молочне скотарство. Вже працює сім сучасних доїльних залів. В області вигідно також розвивати м’ясне скотарство. Досить перспективним є садівництво. І для кожної галузі потрібні спеціалісти.
Голова Рожищенської райдержадміністрації Сергій Горбач розповів про ситуацію в агропромисловому комплексі району. Тут працює три потужних спеціалізованих підприємства, які займаються свинарством. Тому села району потребують кваліфікованих фахівців сільськогосподарського профілю. Він відзначив ефективність роботи „Зимової агрошколи”, навчання в якій організовує служба зайнятості, результативним також є стажування безпосередньо у роботодавця та „Ярмарки вакансій”.
Директор Волинського обласного центру зайнятості Раїса Кучмук підкреслила, що служба зайнятості здійснює посередницькі послуги і заняття в „Зимовій агрошколі” – це серйозний освітянський проект, який з кожним роком стає все популярнішим. Навчання проводилося за 19 напрямками (рослинництво, тваринництво, садівництво, овочівництво, бджільництво, квітникарство, птахівництво), які визначали самі слухачі відповідно до своїх інтересів. Досить ефективно працюють „Центри кар’єри” – до них звертаються роботодавці зі своїми вимогами.
Для сільських жителів обласна служба зайнятості спільно з місцевими радами організувала роботу із розчистки та відновлення меліоративних каналів. Вже є перші позитивні результати – розчищено 400 кілометрів каналів. Їхнє впорядкування також сприятиме розвитку аграрного сектора. А в перспективі виникне потреба у кваліфікованих кадрах для обслуговування цих каналів. Життя саме підказує, що на Волині необхідно створити навчальний заклад Державної служби зайнятості на базі учбового центру АПК, зазначила Раїса Євгенівна. Вже є необхідні погодження з міністерствами. Тут надаватимуть освітні послуги для дорослого сільського населення.
Заступник начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Георгій Грушка розповів, що в області планується створити шість центрів професійно-технічної освіти, з них два готуватимуть спеціалістів для агропромислового комплексу (на базі Колківського ВПТУ та Оваднівського професійного ліцею).
Голова асоціації фермерів Рожищенського району Руслан Хомич відзначив, що для вирощування овочів за європейськими стандартами необхідні кваліфіковані працівники, які б могли працювати на сучасній техніці і за новітніми технологіями. Поки що вітчизняні навчальні заклади таких фахівців не готують. За словами фермера, цього року в Україні очікується критична ситуація з овочевою продукцією. Тому необхідно розвивати не тільки скотарство, але й овочівництво та готувати кваліфіковані кадри для галузі.
Голова об’єднання організацій роботодавців Анастасій Снохацький у своєму виступі підтримав ідею створення Центру професійно-тех-нічної освіти державної служби зайнятості на базі Волинського обласного учбового центру в Рокинях. Роботодавці зацікавлені також мати в області такий навчальний заклад.
Учасники міжгалузевої ради побували на екскурсії на ВАТ «Рожищенський сирзавод». Це модернізоване підприємство виготовляє десятки видів твердих і плавлених сирів. Основна сировина – молоко. Щоденна норма – 180-200 тонн. 60 відсотків молока заготовляють в особистих селянських господарствах. В останні роки тут запровадили безвідходне виробництво: відкрили цех для виготовлення сухої сироватки. Робота на такому підприємстві вимагає кваліфікованих фахівців, тому регулярно проводять навчання персоналу.
Про ефективну співпрацю зі службою зайнятості розповів директор Рожищенського коледжу Львівського національного університету ветеринарної медицини Віктор Свистак. В січні цього року з ініціативи Раїси Кучмук в навчальному закладі створили „Центр зообізнесу”. І кожної середи фахівці районного центру зайнятості проводили заняття зі студентами та всіма бажаючими. Вчили складати бізнес-плани, проводили тематичні конференції, екскурсії на підприємства. У «Центрі зообізнесу» за сприяння служби зайнятості представлені паспорти навчальних закладів, підприємств, організацій та установ області, актуальні на ринку праці вакансії, папки з описами професій, папки з техніки пошуку роботи, інформаційні буклети, відеоматеріали про професії.
Кость ГАРБАРЧУК,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>