Радивилівського оцту без карпатського бука не буває

Нині в Україні залишилося лише два підприємства, які виробляють оцет старим перевіреним методом – за допомогою букової стружки, що дає змогу створити для продукції екологічно чисту натуральну основу. Одне з таких підприємств – ТзОВ «Західний соково-оцтовий завод» у місті Радивилові.
Якось раніше й не задумувався, що таке оцет. Знав, з чим він найбільше смакує, до яких страв додається. А ось як виробляється і, головне, з чого складається, залишалося поза інтересом. Коли побував у Радивилові на соково-оцтовому заводі, відкрив для себе незвичну закономірність: тутешнього оцту без бука не буває.
– Різні часи переживало наше підприємство, – розповідає Євген Бульбін, який трудиться тут вже п’ятдесят років, – були спади у виробництві, були й піднесення, була й активна модернізація виробничого процесу, але в усі часи завод «не зраджував» собі в одному – виготовленні оцту на буковій стружці. Її привозять головним чином з Карпат, закладають на так зване ложне дно чанів, і в міру протікання сусла по цих стружках виділяються бактерії, які й окислюють спирт в оцтову кислоту. Природно, без всякої хімії. Цікаво також, що букові стружки двічі не використовуються. Тільки-но припиниш доступ рідини до них, як відразу деревина стає непридатною для виробництва оцту, бактерії гинуть і не відновлюються. Ось чому важливо не переривати технологічний процес. В такому безперервному циклі букові стружки можуть слугувати дуже довго. Навіть цілорічно.
Радивилівський натуральний оцет користується широким попитом. Його, приміром, використовують при вироблені продукції таких відомих марок, як «Торчин», «Руна», Полтава… І все ж нинішні реалії не вельми сприяють розширенню натурального, а відповідно більш затратного, виробництва. Сучасні харчовики зачасти «гоняться» за дешевизною, не переймаючись якістю. Такі реалії, звичайно, позначилися і на обсягах виробництва оцту у Радивилові. Зараз його виробляють 60-70 тонн, тоді як у найкращі часи виробництво становило 300 тонн. Тоді ж на заводі трудилося півтори сотні працівників, а нині їх – три з половиною десятки.
Втім, надії на розширення та активізацію виробництва не полишають тутешніх господарів. Незмінним на заводі залишиться одне – тутешній оцет, як і раніше, буде натуральним – буковим.
Сергій Новак,
Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>