Фанатична віра вбила двох жінок

Всеукраїнські ЗМІ неодноразово писали про багатодітну родину із села Котелеве Новоселицького району. Через те, що вони сповідують дуже жорстку релігійну віру, яка, м’яко кажучи, утискає права людей, сім’ю переслідує ряд смертей. Проте через делікатність справи правозахисники та спеціальні служби у справах дітей поки що безсилі що-небудь вдіяти.
Кілька років тому померла 38-річна мати сімейства, чоловік якої заборонив лікарям переливати їй кров та годувати. Пізніше, у 2010 році майже за таких же обставин загинула і її дочка Каріна. Молода дівчина померла від голоду через місяць після пологів, які відбувалися вдома. За словами лікарів, коли вона потрапила у реанімацію обласної лікарні, «нагадувала не людину, а суцільний бухенвальд». Особливо обурювало медиків те, що родичі дівчини, зокрема чоловік і батько, не дозволяли її годувати, лікували постом і носили нещасній лише мінеральну воду. Тому через незворотні зміни в організмі, які спостерігаються у хворих на анорексію, Каріна померла.
Як повідомили в облдержадміністрації, у селі Котелеве Новоселицького району зареєстровані дві громади православних церков, баптисти, п’ятидесятники, адвентисти, а у сусідньому селі є ще й Свідки Єгови. До жодної з них не належить сім’я Черешневських. Їхня релігійна секта повністю закрита, чужим туди доступу немає. Але за чутками, окрім Черешневських, туди входить іще сім родин. Єдині люди, що були в курсі недовгого життя покійних жінок –  дідусь і бабуся, які проживають у с. Маршинці. Вони розповіли, що їхнього колись лагідного і доброго сина Юрія, батька Каріни, затягнули у секту багато років тому. І він перетворився на звіра: вигнав матір з хати, бив до синців свою покійну дружину та 11 їхніх дітей. Свою дочку Каріну примусово видав заміж за 17-річного члена секти і мав над ними повну владу. На похороні жінки її колишня родина, включаючи чоловіка, сестер і братів, батька, так і не з’явилася.
Начальник служби у справах дітей обласної державної адміністрації Юлія Яківчек повідомила, що вони зібрали пакет документів на позбавлення батьківських прав і вилучення дітей з ції родини ще минулого року. Адже кількість малечі тут постійно збільшується, тим самим збільшується і кількість членів секти. Проте суд відмовив у зв’язку зі зміною обставин – тоді діти повернулися до школи. Хоча окремі з них перебувають на екстернатній формі навчання.
Наразі стосовно смерті молодої породіллі ще й досі ведеться слідство. А поки що діти залишаються у тій сім’ї, де заборон більше, аніж дозволів, де не ходять у школу, не обстежуються лікарями, не спілкуються з однолітками і одружуються у 15 років.
– Чи будуть притягнуті до відповідальності винуватці трагедії – хтозна. Це делікатна тема, адже тут діють релігійні мотиви, – каже Юлія Яківчек. – Моя особиста позиція – дітей із цієї релігійно-фанатичної сім’ї потрібно вилучити. Адже там підростають молоді дівчата. Чи не повторять вони долю своєї сестри і матері?
Юлія САВІНА,
Чернівецька область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>