Поліщук вирізав скульптуру Баха для московського співака

Сергій ОЛІФЕРЧУК

Сергій ОЛІФЕРЧУК

У Боровному, що в Камінь-Каширському районі, Сергія Оліферчука односельчани іноді називають Павликом, на честь його діда, знаного в селі бондаря. Бо саме від діда передалося йому вміння зробити зі шматка звичайної дошки не тільки потрібну в господарстві річ, а ще й привабливу на вигляд.Сергію трохи більше тридцяти років, але в селі, кажуть, ліпшого майстра не знайти. Недарма ж саме йому доручили виготовити й оздобити аналой для місцевого православного храму. З дерева він уміє робити практично все: меблі, посуд, карнизи, вулики, човни. Та найбільше любить працювати з різцем, одухотворяючи  деревину малюнками чи орнаментом.
Стати різьбярем Сергія підштовхнув хлопець із села, котрий показав йому дерев’яну ложку, яку навчили вирізувати в училищі.
– Дуже захотілось і мені таку вистругати, – розповідає Сергій. – Тож після восьмого класу довго не думав – пішов вчитися в Маневицьке профтехучилище. Та й наставники мудрі трапилися: Віктор Кузьмович Цьопич і Анатолій Васильович  Міщук – і досі їм вдячний. Якось дізнався, що в Москву на роботу потрібні різьбярі. Аби влаштуватися, мусив іспит з майстерності пройти, вирізавши на дощечці потрібний малюнок. Колектив у цеху був інтернаціональний: українці, грузини, молдавани. Найчас-тіше вирізували російські герби – двоголових орлів. Вони були трьох розмірів: за найменший платили 50 доларів, за трохи більший – 150, а за найбільший – 200. Як для України, то гроші  непогані, проте для Москви розцінки дуже занижені. Хоч і пропонували працювати легально, та я не захотів, аби хтось заробляв моїми руками. Ми працювали переважно з м’якими породами деревини, а от для «крутих» того самого орла вирізували і по дубу. А один співак замовив навіть скульптуру свого улюбленого композитора – Баха. Різали її кілька днів усім цехом. Зараз у селі також маю багато замовлень, але не вистачає часу. Весна, літо, осінь – безкінечні клопоти. Так що улюбленою справою можу зайнятися вволю хіба що взимку.
Микола Шмигін,
Волинська область

Ліпшого майстра у Боровному як Сергій ОЛІФЕРЧУК не знайти

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>