Хрінницьку дамбу візьмуть на рентген

 В історії Хрінницької дамби був епізод, коли її прорвало і вода, хлинувши із водоймища, наробила чимало біди. Опісля дамбову конструкцію капітально відремонтували. Зараз вона надійна, комфортабельна. Але нещодавно почала поширюватися інформація про те, що в деяких опорах з’явилися тріщини, через які просочується вода. Перевірити це нескладно – варто пройтися вздовж дамби. Принаймні, під час оглядин я жодного такого «свища» не угледів.
 Тим не менш, дамбу на Хрінницькому водосховищі вирішили рятувати. Чи, принаймні, «підлатати». Добру волю у цьому сенсі проявив «Укрводгосп», який виявив бажання опікуватися водоймою і затратити на зміцнення дамби декілька мільйонів гривень. При цьому водоймище мало перейти у  державну власність. Втім, так не сталося, бо прилеглу землю, яка належить громадам, сільради віддавати не забажали.
 Відтак назріло інше рішення – створити комунальне підприємство, під опікою якого буде і водосховище, і, відповідно, дамба. За словами начальника обласного управління меліорації та водного господарства Леоніда Каменчука, на порятунок дамби передбачено також кошти  з обласного бюджету, які будуть використані на обстеження дамби та виготовлення проектно-кошторисної документації для ремонту конструкції. Дамбу мають просвітити спеціальним рентгеном, аби переконатися, у якому стані вона перебуває. Зрештою, жодних побоювань, що берегова конструкція може зруйнуватися, немає. Відповідно ажіотаж довкола цього питання – безпідставний.
Сергій НОВАК,
Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>