У війську Запорізькому – голландець

Голландця БІРЕНСА (справа) посвячують в козаки

Голландця БІРЕНСА (справа) посвячують в козаки

Громадянин Нідерландів Хенрі Біренс не думав, не гадав, що доля поєднає його з Україною. Зустрілася йому гарна, щира україночка – і він вирішив: із нею хоч на край світу. Але пані Люба запропонувала: «Навіщо на край світу. Краще додому у рідні Яловичі, що у Млинівському районі на Рівненщині». Ось так і став голландець українським зятем. А ще – українським фермером та козацьким полковником Рівненської січі війська Запорізького. 

– Я хоч і громадянин Нідерландів, – каже Хенрі Біренс, – але з українськими генами. Відповідь на це питання знайшов, вивчаючи історію наполеонівської війни. Тоді, у 1813 році, із французької землі поверталися додому триста козаків. Спинилися на спочинок в Нідерландах якраз на тій території, де проживали мої предки, і так сталося, що частина табору залишилася на постійне проживання. Тому українські гени є і у нашому сімействі Біренсів.
 Наразі у Яловичах Біренси настільки оживили козацький рух, що, за висловом керманича Рівненського обласного  товариства козаків «Рівненська  січ війська Запорізького», кошового отамана Володимира Нестерчука, зробили провінцію справжнім центром духовного відродження. Тільки-но якесь свято – чи Івана Купала, чи День Матері, чи День незалежності України – у Яловичах неодмінно люд збирається до гурту, приїздить багато гостей з різних козацьких організацій Рівненської, Волинської, Тернопільської областей, міста Києва. Словом, на день-другий Яловичі перетворюються на великий козацький збір і стають велелюдними. І все це – завдяки ініціативі та матеріальній підтримці Біренсів, які створили фірму «Яловицькі агротехнології», що спеціалізується на вирощуванні високопродуктивних голландських сортів картоплі. До речі, дякуючи Біренсам відремонтували сільський клуб, де тепер проходять урочистості та концерти навіть з участю заслужених та народних артистів України.
За свої благі старання на ниві подвижництва подружжя Біренсів удостоїлося високих козацьких звань. Хенрі став полковником, а Любов – генерал-осавулом війська Запорізького.
–  До речі, тисячний зал вітав цю новину стоячи, від чого у мене ледь не розридалося серце, – каже пані Люба. – Сприйняла таку відзнаку радше як аванс на майбутнє, адже планів, задумів щодо відродження українських традицій та українського духу у нас з Хенрі більше ніж вдосталь. У війську Запорізькому числиться вже й батько Хенрі – старшина Кор Біренс, котрий зачасти приїздить в Україну і бере участь у  культурно-мистецьких дійствах.
Біренси також довели, що українська земля – найблагодатніша у світі. На ній вони за новітніми технологіями заповзялися вирощувати картоплю. Насіннєвий матеріал привезли із Голландії. Щоправда, на початках цієї справи через митні митарства ледь не відмовилися від своєї затії. Річ у тім, що насіння голландської високопродуктивної картоплі ніяк не можна було перевезти через кордон. Щоразу виникали якісь незрозумілі перепони. Врешті-решт двадцять дві тонни насіннєвої картоплі таки доставили у Яловичі, і що не рік, то все більше примножується її врожайність. Торік, приміром, отримали майже по 50 тонн бульб з кожного із 120 гектарів. Мріють про рекордні 75-80 тонн –  як у Голландії. Вважають, що така врожайність цілком можлива, адже українські ґрунти більш якісні. А на смак ця картопля неперевершена! У цьому щоразу переконуються гості свят. Причому, полковник Хенрі Біренс власноруч готує декілька фірмових страв – як от чіпси по-яловицьки, вареники з картоплею, печену картоплю із салом. Що тут скажеш: якщо любить чоловік картоплю із салом – значить, українець, якщо любить щирим серцем Україну – значить, справжній козак.
Сергій НОВАК,
Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>