Квіти від Сніжани, або як бабуся стала інвестором

Сніжана БЛИЗНЮК (ЛЮХ)

Сніжана БЛИЗНЮК (ЛЮХ)

Кілька років тому Волинський обласний центр зайнятості проводив прес-тур. Журналістам представили підприємців, які започаткували власну справу. Серед них жителька селища Торчин Луцького району Сніжана Люх, яка відкрила невеличкий квітковий магазин “Орхідея” площею 10 квадратних метрів. Нещодавно ми зустрілися з нею і поцікавилися, чи витримав випробування кризою її бізнес.З’ясувалося, в житті торчинської квітникарки сталося чимало подій. Вона вийшла заміж і стала Сніжаною Близнюк, народила доньку Карину, далі розвиває власну справу, тепер орендує приміщення площею 40 квадратних метрів і мріє збудувати в рідному селищі спеціалізований магазин.
Сніжана розповідає, що головним поштовхом розпочати свій бізнес стало бажання працювати на себе.
– У 2007 році надумала відкрити квітковий магазин, – згадує свої перші кроки Сніжана. – Ще з дитинства про це мріяла. Адже дуже люблю квіти, особливо орхідеї. Тому й назва відразу з’явилася – магазин “Орхідея”. А інвестором стала моя бабуся Соломія, яка позичила 15 тисяч гривень. Вона тоді повірила в мене. Скажу відверто, було страшно розпочинати, постійні сумніви: чи варто це робити? Мама казала: “Дитино, в мене немає корови, щоб продати, коли проторгуєшся”.
Але юна квітникарка, вчорашня школярка, дуже хотіла започаткувати власну справу. Це досить складно – оті перші кроки. Адже потрібно було мати хоча б елементарні знання: як доглядати за квітами, щоб вони довго були свіжими, як правильно і красиво сформувати композицію.
– Перший досвід здобувала у своєї тітоньки. Вона біля універмагу в Луцьку продає квіти, я в неї вчилася робити букети, – продовжує жінка. – Фахівці з центру зайнятості допомогли скласти бізнес-план. Таким чином розпочала торгувати, віддала бабусі гроші. В тому маленькому магазинчику стало тісно. Збільшила площу, і така цікава закономірність – відразу зросла кількість покупців. Тут просторіше, є куди виставити товар. У магазині пропоную живі та штучні квіти, вазони, підживку, величезний вибір горщиків та підставок, газонну траву, насіння.
Коли бабуся Соломія заходить до онучки в магазин, то з гордістю каже: “Бачиш, як добре, що я тобі дала гроші”.
Тепер Сніжану Близнюк запрошують прикрашати святкові зали та сцени для весіль та інших урочистостей. Трапляються досить оригінальні і цікаві замовлення. Буває, звертаються закохані покупці навіть пізно ввечері, коли магазин вже зачинений. І господиня нікому не відмовляє, адже іноді букет красивих квітів може змінити чиєсь життя. А взагалі цей бізнес – робота без вихідних. Як правило, найбільше купують у свята, коли люди йдуть у гості. Найпопулярніші квіти – троянди, хризантеми та гвоздики.
Наполегливості та оптимізму в Сніжани не зменшилося. А в перспективних планах – відкрити спеціалізований магазин. Ще б хотіла здобути освіту квіткового оранжувальника-дизайнера.
Кілька вагомих аргументів від молодої бізнес-леді для всіх, хто вагається, розпочинати чи ні власну справу:
– Найкраще працювати на себе. Наступне – не боятися, і все буде добре. Важливо прислухатися до порад, але завжди мати власну думку.    
Кость ГАРБАРЧУК,
Волинська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО  
 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>