Віддав життя за сусідський город?

Дві хати осиротіли через сутичку за землю

Дві хати осиротіли через сутичку за землю

У селі Куснища Любомльського району на Волині на одній із вулиць відразу осиротіло дві хати. Біля однієї ще не відцвіли тюльпани, але несподівано відцвіло життя їхнього господаря. В доглянутій домівці іншого на столі у кухні через вікно видно кілька немитих тарілок та курячі яйця. Господареві не судилося їх спожити. Він перебуває у СІЗО, й невідомо через скільки літ переступить поріг рідної хати.Звістка про те, що після провідної неділі (2 травня) у селі Куснища 64-річний пенсіонер Степан ножем влучив у серце своєму сусідові Юрію, якому ще й тридцяти літ не було, відразу облетіла всі навколишні населені пункти. Молодий чоловік помер, а старшого відправили в слідчий ізолятор у Луцьку. Сільський голова Сергій Боярчук називає те, що сталося, чорною бідою, непоправною трагедією. Адже дуже добре знав і потерпілого, і обвинуваченого. Обидва – його сусіди.
– Юрій жив сам, виріс круглим сиротою, бо рано втратив батьків. Можливо, й недоотримав батьківської любові. Згодом одружився, мав сім’ю, однак з дружиною розлучився (вона проживає у Ковелі), – розповідає Сергій Петрович. – Хлопець ніде не працював, проте був майстром на всі руки. Ходив по селі на шабашки, у Ковелі бру-ківку клав. Тобто на себе заробляв. Мав у користуванні 30 соток землі, який обробляла мамина сестра, тож і йому давала городину. Щоб був ласим до горілки – не скажу. Я часто з ним розмовляв. Останній раз він звертався до мене, бо йому відрізали світло за несплату.
Позитивно характеризує керівник сільської громади і пен-сіонера Степана. Каже, що дебоширом ніколи не був. Навпаки. Добре господарював, тримав коня, поросят, мав город. Зять купив йому тракторця-мотоблока, яким він обробляв землю. Хіба що пенсіонер був дещо замкнутим. А тут ще й в лютому поховав дружину. З позитивної сторони куснищанський голова охарактеризував і дітей Степана, котрі постійно приїжджали до батька, допомагали.
– Часто бачив, як біля його оселі стояла машина. То те привезуть, то інше. Тобто він не був самотнім, – продовжує Сергій Петрович. – Через що сталося лихо, з’ясує слідство. Але щоб так влучити в серце... Я ще запитував людей, чи, бува, Степан не колов свиней. Ні. Не знаю, чим Юра йому так допік, що розсудлива людина поважного віку взялася за ножа... Хоча зараз люди дуже нестримні у словах, легко зриваються. А все було так. Того трагічного дня десь близько 10 години прибігла до мене сусідка Галина і каже: «Петрович, викликай «швидку» і міліцію. Степан Юру порізав»... Я прибіг до оселі жінки і побачив, як її співмешканець схилився над Юрієм і закриває долонею рану в ділянці серця, з якої тече кров. «Швидка» приїхала дуже швидко. Поставили крапельницю (я ще допомагав її тримати). Однак життя врятувати не вдалося. Всі витрати на поховання взяли на себе діти Степана.
– А через що ж трапилася сутичка?
– Через землю. Але не через Юрину. Він допомагав сусідці Галині, чий син дружив з покійним, однак зараз на заробітках. Юра взявся на городі Галини розкидати гній. Не поділили борозни. Галина каже, що через межу й посварилися ці двоє. Слідство, звичайно, встановить суть.
– Чи трапляються спори через землю?
– Так. Однак завжди вирішуються мирно. Особливо багато суперечок було тоді, коли Юлія Тимошенко дала розпорядження безкоштовно приватизовувати землю. Люди просто атакували сільську раду, яка одна з найбільших у районі – проживає 2,5 тисячі жителів. Ми в ту пору видали 180 державних актів. Були різні ситуації, та всі вирішувалися мирно. Хоч інколи на одну ділянку доводилося виїжджати по декілька разів, адже земля в користуванні селян по 30-40 років, буває, що межі на 20-25 сантиметрів за цей час зсунулися. Тож  все перемірювали і людей мирили. Але таких прикрих випадків не було. На-діюся, що й не буде...
Підполковник міліції Руслан Добровольський, який виконує обов’язки начальника Любомльського РВ УМВС у Волинській області, сказав, що з приводу подій у селі Куснища порушена кримінальна справа за статтею 115 Кримінального Кодексу України – вбивство.
– Воно скоєно на побутовому грунті, дві особи перебували в стані алкогольного сп’яніння, – сказав Руслан Петрович. – Молодший пред’явив старшому претензію, що той відорав його знайомому землю. Пенсіонер взяв ножа і вдарив тому прямо в серце. Обвинувачений перебуває в СІЗО.
Щодо потерпілого, то характеризував його негативно. Не так давно на нього був складений протокол за дрібне хуліганство у закладі громадського харчування. Він ображав персонал і також був у стані алкогольного сп’яніння. Пенсіонер характеризується добре. За статтею 115 передбачено позбавлення волі від 10 до 15 років або довічне  ув’язнення з конфіскацією майна.
– Чи були аналогічні справи?
– Кілька років тому був вражаючий випадок, коли на дорозі біля Згоран один громадянин, який продавав гриби, вбив іншого тільки через те, що не узгодили цін на них. Цього року також сталася трагедія: син позбавив життя матір. Знову ж біда трапилася, коли людина перебувала в нетверезому стані. Взагалі, багато чого б вдалося уникнути, якби не спиртне. Люди у стані алкогольного сп’яніння нестримні, агресивні, а витверезників, куди б можна було забрати дебоширів, немає.
...Степанова ділянка засаджена картоплею, як і земля Галини, за яку загинув Юрій. А той гребінь-межа, через що виникла сутичка, так і стоїть незасіяний...
Марія ДУБУК,
Волинська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>