Мрію не закидай – у вуз вступай!

Уже більше восьми років я мрію про вищу освіту. Для когось це може видатися банальним, а хтось скаже: «Що ж тут мріяти – бери і вчись!» Але річ у тому, що після закінчення школи у 2003 році я хотіла вступити в університет, але в сім’ї не було грошей. Моя мама сама виховувала  трьох дітей, тому їй оплатити моє навчання було не під силу. Я закінчила Почаївське ВПУ-24 за спеціальністю «бухгалтер, оператор комп’ютерного набору». А мрія здобути вищу освіту так і залишилася мрією. Колись чула, що для абітурієнтів, які мають дітей (у мене їх двоє), є знижки при оплаті за навчання. Шановна редакціє улюбленої газети, підкажіть – це правда? Я б хотіла детальніше дізнатися про пільги та вступ на заочну форму навчання, адже доступу до Інтернету у мене немає.
Леся ПРОКОПЧУК,
с. Хотинь Березнівського району Рівненської області

Для того, щоб мрія стала реальністю, потрібно попрацювати. Так як ви давно закінчили школу, а навчальна програма з року в рік змінюється, потрібно засісти за книжки. І звісно ж, насамперед, пробуйте щастя, вступаючи на державну форму навчання. Перейти на платну завжди встигнете. Адже законом дозволяється одночасно подати документи у п’ять навчальних закладів на три спеціальності в кожному.
Ті з абітурієнтів, хто закінчив школу у 2007 році й раніше, зможуть самі обирати – здавати тестування або іспити. І якщо минулого року така норма поширювалася тільки на вступ до заочного і вечірнього відділення, то тепер – і на стаціонар. Судячи з вашого листа, на зовнішнє незалежне тестування ви не записувалися, отже, маєте право і можете вступати «по старинці» – складати екзамени. Детальніше про умови вступу, перелік іспитів, які вам потрібно буде складати – дізнавайтеся у приймальних ко-місіях вузів. Відсутність Інтернету не відрізає вас від світу. Навпаки, швидше і простіше буде просто передзвонити у навчальні заклади. Також у секретарів приймальних комісій не забудьте поцікавитися кредитом на навчання. Законом встановлено, що студенти, у яких є діти, мають пільги з оплати кредиту на отримання вищої освіти.  Згідно із документом, молоді громадяни, які не мають дітей, оплачують кредит з процентною ставкою у розмірі 3% річної суми заборгованості по кредиту. Якщо у студента-боржника є одна дитина, то він звільняється від виплати відсотків по кредиту. Дві дитини звільняють від виплати відсотків і гарантують погашення 25% від суми зобов’язань по кредиту. Студенти з трьома (і більше) дітьми можуть розраховувати на погашення 50% від суми зобов’язань. Про те, на яких умовах надаватиметься кредит і чи надаватиметься взагалі, потрібно дізнаватися безпосередньо у тому чи іншому вузі.
Насамкінець, ще раз нагадаємо календар абітурієнта-2011:
з 2 червня по 10 липня – тестування з усіх предметів ЗНО
1 липня починається прийом документів до вузів
до 22 липня розглядаються апеляції щодо ЗНО
22 липня закінчується прийом документів в абітурієнтів, які будуть здавати творчі конкурси
23-31 липня проводяться творчі конкурси та вступні іспити для тих, хто закінчив школу в 2007 році і раніше
31 липня завершується прийом документів
1 серпня вивішуються списки рекомендованих до зарахування до ВНЗ
6 серпня і 8 вересня – друга і третя хвиля формування списків рекомендованих до зарахування на бюджет
до 10 серпня приймальні комісії зараховують абітурієнтів, які пройшли на бюджет, до 25 серпня – на контракт.
Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>