Голобська господиня на кожному весіллі куховарила

У Галини ХАЛЕПИ навіть пісний стіл багатий

У Галини ХАЛЕПИ навіть пісний стіл багатий

Галині Халепі із селища Голоби Ковельського району на Волині зозуля накувала 69 літ, але жінка й тепер жвава, активна. Співає у ветеранському хорі та в церкві, є волонтером і спілкується з ветеранами війни та праці. Але найбільш вона бажана на весіллях чи гостинах. Як куховарка.– Ото якось зробили мені операцію, то господарювати не могла. То мої зна-йомі кажуть: «Хоч командуйте, тьотю Галю, нами... Що робити, як?» – розпо-відає жінка.
– А звідки така любов до кулінарії, адже ви не кухар?
– Я медпрацівник – фельдшер-лаборант. Родом з Миколаївщини, а приїхала в Рожищенський район за направленням після медучилища. Була активна комсомолка, на одній із конференцій зустріла свого агронома Сергія, оселилися в Голобах. З тої пори ми вже 48 літ разом. А любов до куховарення – від мами, яка також на весіллях готувала. Маю у своїх записниках деякі її рецепти. Знаєте, після війни голодно жили, то мама сама придумувала смачні борошняні страви. Наприклад, ми дуже любили її пиріжки. Звичайно, вони були пісні, дріжджі зроблені з хмелю і кукурудзяного борошна (робилася закваска), клали в тісто якусь начинку, і пироги виходили – смакота.
У Галини Іванівни завжди люблять гостювати родичі, а вона їм дуже рада. Готуючись до якогось свята, завжди складає меню. Наприклад, у повсякденній книзі жінки зустрічаються записи, де зазначено, що готувала, скажімо, на Пасху чи Різдво в 2006 році. Притому все розписано до дрібниць: що паску пече в четвер, сир – у п’ятницю, ковбасу – в суботу, коли розморожує м’ясо чи купує молоко.
– Печу на Пасху сирну запіканку: домашній сир пропускаю через м’ясорубку, додаю манку, яйця, ізюм, цукор і ванілін. Розкладаю у форми і запікаю. Це рецепт ще мамин.
– А паска за яким рецептом?
– Зазвичай, за ним випікаю не тільки паску, а й короваї. А рецепт такий: півтори літри молока кип’ячу, в гаряче – кидаю 250 грамів маргарину (не масла), перемішую, поки не прохолоне. Додаю розведені в цукрі 250 грамів дріжджів, згодом – 10 яєць, збитих з однією літрою цукру, ваніль, добре все вимішую. Потім кладу муку, мішу м’яко, допоки не відстане від рук. Згодом додаю 100 грамів олії і ви-мішую довго. Ставлю в тепле місце, щоб зійшло. Миску з паскою  накриваю тоненькою чистою, з натуральних ниток, хустиною. Тісто підійде – по краях притовкую. Форми змазую свинячим жиром, потім кладу папір – і знову жиром. Накладаю тіста, яке не ріжу ножем, а відриваю, у форми на третину. Паска ще трохи підійде і тоді змазую жовтком. В цей час в хаті не повинно бути протягів і щоб ніхто не грюкав. Ну а щоб приготувати пироги нашвидкуруч, користуюся таким рецептом. Літр молока ски-п’ятити, 1,5 склянки цукру збити з шістьма яйцями. Додати 200 грамів розтопленого маргарину (не гарячого), потім – по 100 грамів сметани і олії, 170 грамів дріжджів – і замісити молодо. Тісто підійде і пекти пиріжки з будь-якою начинкою. Можна зготовити й картопляні. Для цього зварити вісім середніх картоплин, потовкти їх і розбавити водою, в якій вони варилися (щоб всієї маси була літра). Потім у миску влити цю суміш, покласти туди 350 грамів цукру, 100 дріжджів і чотири ложки олії. Вимішати і нехай побулькає 15-20 хвилин в теплому місці.  Люблять гості й мої чебуреки. Тут вже заварне тісто:  півлітри води закип’ятити і всипати туди півлітри борошна. Виливаю цю суміш на стіл, всипаний сухим борошном, додаю сіль. Все прохолоне, тоді вимішую. З цієї норми виходить 14 чебуреків. А начинка – це вже справа смаку.
Пані Галина вважає, що якщо до приготування страв підходити організовано, з душею, то всі гості добре посмакують. Її чоловік Сергій, який нагодився до хати під час нашої розмови, тільки додав: «О, мені з дружиною повезло...»
Марія ДУБУК,
Волинська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>