50 літ розбудовує Україну

Віктор ЧОРНУХА

Віктор ЧОРНУХА

Луцьксантехмонтаж №536 – багатопрофільне будівельне підприємство, яке може виконувати повний комплекс будівельно-монтажних робіт на будь-якому об’єкті. У квітні найбільший колектив будівельників Західної України відзначає 50-ліття. Вже 29 років ВАТ «Луцьксантехмонтаж №536» очолює заслужений будівельник Віктор Чорнуха. Наша розмова з керівником про основні підсумки, знакові об’єкти та перспективи будівельної галузі.– Вікторе Григоровичу, Ваше підприємство за 50 літ пройшло непростий шлях від спеціалізованого управління до величезної будівельної орга-нізації, яку добре знають в Україні. Яким чином вдалося зберегти колектив у часи розрухи, пережити революції та кризи?
– У квітні 1961-го року було створено СУ-536 – спеціалізоване управління для виконання спеціальних монтажних робіт (металоконструкцій, технологічного обладнання, трубопроводів, вентиляції, сантехнічних систем) на промислових об’єктах та в житлових будинках. У 1982-му я очолив управління, яке тоді було майже повністю розвалене. Працювало всього 136 людей. Найважливіші перші кроки – підбір і підготовка кадрів. Буквально за рік вдалося створити боєздатний колектив, в якому вже було 280 працівників і кваліфіковані інженерно-технічні фахівці. В перші роки після проголошення незалежності будівництво в державі зупинилося. Але навіть тоді ми працювали на майбутнє, адже розраховували тільки на свої сили. Люди мені повірили, і вдалося зберегти колектив. Навіть у найскрутніші часи купували нову будівельну техніку, вкладали кошти у виробництво. Потихеньку, з року в рік, потрохи набирали свою потужність, не влаштовуючи свят і не запускаючи феєрверків, створювали нові робочі місця. З часом я зрозумів, що спеціалізованому управлінню не вдасться вижити в наших умовах. І 12 років тому взялися за загальне будівництво. Тепер споруджуємо найбільше житла, виконуємо повний цикл: від фундаменту і до вручення ключів від квартири.
– Назвіть знакові об’єкти, якими можна пишатися?
– За 50 років нашої роботи є чим гордитися. Понад 100 об’єктів можна назвати знаковими. Ми брали активну участь у будівництві 70-80 відсотків житла в місті Луцьку, Ковелі, Нововолинську. У спорудженні всіх промислових об’єктів на Волині (монтаж вентиляції, технологічного обладнання, трубопроводів, сантехніки). Робили реконструкцію підшипникового заводу, закінчували 16-поверховий будинок – висотою 70 метрів – на Київській площі в Луцьку. Гордість волинян: Луцький пологовий будинок, блоки А і Б Волинської обласної лікарні – також наша робота. Серед промислових об’єктів хотів би згадати Луцький автомобільний завод – десятки тисяч квадратних метрів виробничих площ. Але най-більша наша гордість – житло. Ми перші на Волині почали споруджувати будинки з автономним опаленням.
– А який об’єкт Ви ще не збудували?
– Вже давно виношую ідею, це моя мрія, навіть розроблена концепція – хочу збудувати для наших волинян великий розважальний комплекс-аквапарк. З усією інфраструктурою: з басейнами, спортивними залами, готелями, закладами харчування. Щоб до нас приїжджали відпочивати сім’ями, родинами, колективами.
– Як Ви оцінюєте перспективи будівельної галузі?
– Перспективи будівельної галузі залежать від загального стану економіки світової та вітчизняної. Сподіваюся, що незабаром криза закінчиться. Тоді згадають про будівельників. Адже ми даємо роботу всій економіці і завантажуємо замовленнями ще 7-8 галузей: металургію, виробництво будівельних матеріалів, електротехнічну продукцію і закінчуючи меблями в нову квартиру.
– Що Ви скажете своєму колективу у день свята?
– Наш колектив – це дев’ять дільниць і 900 працівників. Хочу щиро і сердечно подякувати всім людям, які зі мною працювали і працюють сьогодні. Від сторожа і до керівника підрозділу. Дай, Боже, їм міцного здоров’я, благополуччя. Дякую всім нашим замовникам (фізичним і юридичним особам) за довіру, ми вас не підведемо.
Кость ГАРБАРЧУК,
Волинська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>