Афганці вшановують загиблих побратимів

Понад дві тисячі волинян виконували інтернаціональний обов’язок в Афганістані. 70 – загинули на чужій землі. З Цмінівської сільради Маневицького району, до якої входять п’ять сіл, на афганську війну відправили 22 молодих хлопці. Двоє солдатів, Борис Оленюк і Володимир Швець, додому не повернулися. З моменту їхньої загибелі минуло 24 роки, і ось нещодавно на їх честь у центрі села Цміни встановили пам’ятний знак.
Учасники урочистого відкриття стели, наголошували, що ця подія повинна була б відбутися ще двадцять років тому. Але добре, що це сталося, хай і зі значним запізненням. Ініціатором встановлення пам’ятного знаку виступив місцевий мешканець Андрій Матвійчук, який і сам побував у пеклі афганської війни. Його ідею підтримала сільрада та бойові побратими. Тож Андрій Матвійчук спочатку займався збором коштів, а згодом, закупивши необхідний матеріал, й самотужки взявся за виготовлення пам’ятного знаку.
На урочистості з нагоди його встановлення до Цмін приїхали ветерани-афганці з Луцька, зібралися місцеві побратими Бориса Оленюка і Володимира Швеця, діти воїнів-афганців, представники районної влади. Завершилися урочистості концертом.
Взагалі Цміни, можна сказати, унікальне село. У його центрі тепер є три монументи. По обидва боки від знаку на честь афганців розташувалися і мирно уживаються пам’ятник загиблим у Другій Світовій війні солдатам радянської армії та стела в пам’ять про вояків УПА.
Сергій КРАЙВАНОВИЧ,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>