Земля після спалювання трави – як після війни

Прийшла весна, а узбіччя автомобільних та залізничних доріг, поля – як після орди. Все чорне, спалене. Проїжджаючи нещодавно по трасі Київ-Чоп у Львівській області, побачили випалену траву. Навіть поблизу Олеського замку – згарище, а земля, як в наривах. Хоч згідно законів України «Про охорону атмосферного повітря» та «Про рослинний світ» забороняється випалювання сухої рослинності або її залишків, однак це українців не зупиняє. Зросли і штрафи.  Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водноболотною та іншою природною рослинністю тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 170 до 340 гривень, на посадових осіб – 850-1190 гривень. За ті ж самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, громадян можуть оштрафувати від 340 до 680 гривень, посадових осіб – від 1190 до 1700.
Однак найгірше, що разом із спалюванням трави, люди шкодять, насамперед, своєму здоров’ю. При згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря викидається кілька кілограмів диму, який містить отруйні речовини – сполуки свинцю, ртуті та інших важких металів, які впливають на дихальні шляхи, отруюючи організм. Вогонь знищує комах, тварин, рослини, мікроорганізми, які утворюють родючий шар землі. Внаслідок цього значно погіршується якість грунту, посилюються процеси ерозії й родючості земель, руйнується екосистема поля. А попіл, який утворюється таким чином, не є добривом, оскільки отриманий термообробкою. Спалювання призводить до збіднення грунту, повідомили в Львівській державній екологічній інспекції, де посилили контроль та притягнення до адмінвідповідальності осіб, винних у порушенні законодавства. Так, 26-27 березня за фактом спалювання рослинності на порушників природоохоронного законодавства складено 28 протоколів, сума штрафів склала 4760 гривень. Всього на Львівщині станом на 27 березня до адмінвідповідальності притягнуто 41 особу. Вони мають сплатити загалом 7140 гривень.
Марія ДУБУК,
Львівська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>