Загублений паспорт не повернуть, а гроші здеруть

«Вісник+К» спільно з фахівцями з правоохоронних органів запроваджує серію публікацій, які розкажуть про найтиповіші схеми шахрайства. Сподіваємося, вони допоможуть нашим читачам уникнути неприємних ситуацій.
Зловмисники – люди прогресивні, тому використовують технічні досягнення. Зараз левова частка злочинів пов’язана з мобільним телефоном. «Згуба» – назвемо так одну з найпопулярніших схем.
Коли людина загубила сумочку з паспортом, во-дійськими правами та ще якимись паперами, вона подає оголошення у газету з проханням повернути документи за винагороду. Є багато «доброзичливців», які мають чимало вільного часу й переглядають подібні повідомлення. Подальший сценарій такий. Зловмисник телефонує до людини, яка загубила документи, і обіцяє їх повернути. Але попередньо просить перерахувати на номер мобільного телефону певну суму – в середньому 500-1000 гривень. Також зловмисник призначає зустріч – чи то на автостанції, чи то поблизу якогось об’-єкта, який є практично у кожному місті. Річ у тім, що шахраї зазвичай мешкають в іншій області. Тож, коли людина йде у призначений час на зустріч, то, природно, нікого там не знаходить. Якщо жертві вистачає розуму, вона робить правильні висновки. Але трапляється й інакше – зловмисники ж не припиняють спілкування з жертвою до останнього, намагаючись витягнути з неї якомога більше.
– На Волині випадки подібного шахрайства траплялися неодноразово. Окремі постраждалі встигали сплатити невідомо кому 1500-2000 гривень. Лише після втрати енної суми люди розуміють, що щось не так. Починають самі дзвонити до зловмисників, але телефон не відповідає – сім-карту шахраї просто викидають. Наступного разу для «розводу» використовуватимуть інший номер. Боротися з такою схемою дуже складно, адже, за законодавством, подібний злочин не вважається тяжким, і залучити на його розкриття великі ресурси з необхідними спецзасобами складно, хіба що простежується серійність, – розповідає оперуповноважений карного розшуку УМВС України у Волинській області  майор міліції Олег Гагаловський.
Звичайно, постає питання, чи не легше було б виробити нові документи? Той, хто зіштовхнувся з цим, знає, що отримання навіть найпростішого па-пірчика в нашій державі може перетворитися на ходіння по муках. Тому й воліють люди повернути втрачене. Але про пи-льність забувати не можна ніколи.
Сергій КРАЙВАНОВИЧ,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>