Дешеві лампочки Ілліча нам дорого обходяться

Не встигла країна звикнути до нових тарифів на електроенергію, які ввели в дію з 1 лютого цього року, як доведеться затягувати паски знову. З 1 квітня 2011 року електроенергія подорожчає на 15%. І якщо лютневе подорожчання стосувалося тих, хто використовує понад 150 кВт/год електроенергії в місяць (або більше 250 кВт/год, якщо в квартирі встановлена електроплита або електроопалення), то квітневе змінить тарифи для всіх без виключення споживачів.
Як було? Тим, хто споживав більше 150 кВт/год, доводилося платити тільки за електроенергію, спожиту понад цю норму – 31,67 коп за кВт/год. Все, що до ліміту, оплачувалося за старим тарифом – 24,36 коп за кВт/год.
Як буде? Підвищення тарифів на електроенергію на 15% приведе до збільшення розміру оплати для споживачів за умови споживання:
75 кВт/год на місяць – на 2,75 грн;
150 кВт/год – на 5,49 грн;
500 кВт/год – на 22,29 грн;
1000 кВт/год – на 46,29 грн.
Кого торкнеться? Національна комісія регулювання електроенергетики вже порахувала, що 13 млн сімей (або 70% від загальної кількості абонентів) споживають до 150 кВт/год електроенергії на місяць. А 679 тис. сімей (або 3,6% від загальної кількості) споживають понад 400 кВт/год на місяць. Однак, як показує практика, все більше людей у селах намагаються жити цивілізовано: проводять у хату воду, підключають бойлери для обігріву води, придбали пральні машинки. Все це працює на електриці, а отже, неабияк вдарить по кишені жителів приватного сектору.
Як зекономити? Заклик із минулого «Йдучи – вимикайте за собою світло» в умовах сьогоднішнього різнобарв’я побутової техніки звучить якось смішно. Тим не менше, забувати його не варто. Приладами-«ненажерами» електроенергії вважаються кондиціонери та електрообігрівачі, тому варто подумати: потрібні вони чи можна без них обійтися? Також електрики радять звернути увагу на енергозберігаючі лампочки. Вони споживають на 70-80% менше енергії. Щоправда, коштують недешево: 30-45 гривень на відміну від звичайних по 6-7 гривень. У пральній машинці-автоматі бажано обирати економне прання при 30-40 градусах. Якщо є бойлер – встановити у ньому невисоку температуру нагріву води, близько 50 градусів. Варто пам’ятати, що старі лампові телевізори споживають до 400 Ватт за годину, тоді як нові із плоским екраном в середньому 140 Ватт.
Останнім часом почали активно обговорювати так званні зонні лічильники, які рахують витрати електроенергії погодинно. Вони мають внутрішній хронометр і фіксують обсяги споживання світла в різний час доби. Можна вибрати дво- та тризонні прилади. Двозонні налаштовані так, що ділять добу на день і ніч. Вдень електрику рахуватимуть за повним тарифом, а вночі, коли, як відомо, електроенергія наполовину дешевша, й тариф буде мінімальний. Такі лічильники вигідні у приватних будинках, де не користуються центральним водопостачанням, а проводять своє власне. Отже всі енергоємні прилади (бойлери, обігрівачі, пральні машинки) можна включати вночі за дешевим тарифом. А от тризонні лічильники ділять добу на три частини – ніч (з 23.00 до 7.00), пікові години навантаження (з 6.00 до 11.00 та з 20.00 до 22.00) та напівпікові (з 7.00 до 8.00, з 11.00 до 20.00 та з 22.00 до 23.00). В Інтернеті можна знайти багато відгуків тих споживачів, які встановили у себе зонні лічильники: як позитивних, так і негативних. Стримує людей ще й той факт, що це недешеве задоволення: вартість приладу коливається від 1400 до 2800 гривень.
Що нам «світить»? Після квітневого збільшення ціни на електроенергію уряд України розглядає можливість ще одного стрибка цін – на 39% з серпня 2011 року.
Підготувала
Мирослава КОСЬМІНА

До слова
Національна комісія регулювання електроенергетики України (НКРЕ) зазначає, що сьогоднішні тарифи на електроенергію є найнижчими серед країн колишнього СРСР. Якщо їх порівнювати в умовних одиницях – американських центах – то у Казахстані платять 4,55, у Росії – 5,27, Азербайджані – 5,41, Вірменії – 6,59, Грузії – 7,55, Молдові – 11,45. Україна ж – лише 2,7.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>