У Дубні поставили пам’ятник… річці

Підпис відсутній

Підпис відсутній

Пам’ятниками зазвичай увіковічують людей, а ось у місті Дубні такої честі наразі удостоїлася річка Іква. На її березі при в’їзді до райцентру з’явилася барельєфна композиція, яка славить Ікву вустами Тараса Шевченка та закликає бережно, з любов’ю ставитися до водної артерії. 
Ініціатором спорудження пам’ятника стало Дубенське міжрайонне управління водного господарства, яке зрештою і втілило у реальність власну ідею.
– Річка протяжністю 155 кілометрів, – розповідає заступник начальника Дубенського міжрайонного управління водного господарства Ростислав Панчук, – має важливе значення в історії. Вона починається з джерел у селі Підкамінь на Львівщині, впадає у Стир поблизу села Торговиця на Рівненщині, а ось Дубно вважається своєрідним осередком цієї водної артерії. Саме на дубенських теренах, де Ікву перетинав Тарас Шевченко під час археографічної експедиції 1846 року, вирішено звести символічну скульптурну композицію. Її проект здійснив дубенський художник Василь Захаров – в образі пам’ятного знака на тлі трибашневої кам’яної споруди, що символізує Дубенський замок, розташований на крутому березі Ікви. Своєрідним епіграфом до пам’ятника стала цитата варнака з однойменної поеми “Варнак” Тараса Шевченка: “Багато дечого не стало… води чимало з Ікви в море утекло…”
В додаток місцину навколо пам’ятника окультурили, обгородили плетеним парканом, зробили східці, поставили лавочку. Тепер тут можна відпочити, помилуватися течією і поринути в історію…
Сергій Новак,
Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>