Каміння обробляє навіть бормашиноюКаміння обробляє навіть бормашиною

Сергій Заліщук

Сергій Заліщук

Щоб робити такі речі, як Сергій Заліщук з Володимира-Волинського, потрібно мати не лише талант, а й неабияке тер-піння. В його руках оживає не лише дерево, а й каміння.
Проїжджаючи повз його оселю, одразу здогадаєшся, що тут мешкає неординарна особистість. Кам’яний паркан оздоблений цікавими ромбами. А коли господар відчиняє ворота, гості просто ахають. Поміж ка-м’яних брил ростуть різноманітні квіти, дзюркоче вода у міні-басейні, де виляють хвостами коропи. «І красиво, і корисно, бо в будь-який момент можна спіймати рибку й приготувати юшку», – посміхається господар. Про себе цей чоловік не любить розповідати багато. Він більше говорить про різновиди каміння, методи їх обробки. А щоб не бути голослівним, запрошує в оселю, де красується оригінальний кам’яний комод та стіл. Зізнаюся, зайшовши в кімнату, відчула себе ніби в королівських покоях. Чи то речі з каменю створюють таке враження? Сергій Дмитрович зізнається, що такі меблі – задоволення дуже дороге. Зате зроблені вони на віки.
– Хто навчив працювати з каменем? – цікавлюся.
– А ніхто, самоучка я, – зізнається чоловік. – Понад двадцять років я працював з деревом. Хоч і вивчився в молодості на столяра, ніколи не працював за фахом. Об’їздив 12 країн світу, був на заробітках у Польщі, чого тільки не доводилося робити: і ремонти, й розп’яття для костелів, а потім вирішив спробувати щось нове. Зупинився на камені. Зі старовинного дерев’яного комода зробив кам’яну копію. І відчув, який це особливий матеріал. Він передає енергетику землі, і якщо ти його любиш, то камінь відповідає взаємністю.
Освоювати нову техніку було нелегко, але цікаво. Сергій побував у різних регіонах, придбав різні види каменю та необхідні інструменти. Обробляє камінь не лише ними, а й… стоматологічною бормашиною. Нею вирізає дрібні деталі. Любить працювати з мармуром та його індійським різновидом – бедасаром, який має оригінальну рельєфну структуру і, як відбитки пальців людини, ніколи не повторюється. Також працює з гранітом. У Сергія багато задумок, тож він чекає весни, щоб їх реалізувати. Він не вважає себе майстром, а лише учнем, який вчиться у природи вдихати життя у холодні брили.
Руслана ТАТАРИН,
Волинська область
Фото автора

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>