Зарплати «показують» малі, а пенсії хочуть мати великі

Петро ФІЛІПЧУК

Петро ФІЛІПЧУК

В Україні – пенсійна реформа. Законотворці не переконують, що вона ідеальна. Зрештою, мисляча людина повинна розуміти: краще навіть така погана, аніж ніяка. Адже не за горами час (всього 10-15 років!), коли у нашій державі на одного працюючого припаде утримання одного пенсіонера. Тож зміни вкрай потрібні. 16 лютого відбулися парламентські слухання з цього приводу. А 17-го на прямій лінії у “Віснику+К” був начальник головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області Петро Філіпчук. Тож наші читачі мали змогу з перших вуст почути відповіді на найбільш хвилюючі питання.Зазначу відразу: телефон протягом двох годин не замовкав. Петро Васильович намагався докладно відповідати на запитання (а до нього звернулося майже сорок осіб). Чимало запитань перегукувалися. Тож подаємо у публікації не усі звернення.
– Доброго дня.  До Вас звертається Михайло Жданюк з Луцька. Я – інвалід армії. Мені потрібна заміна кульшового суглоба, а це задоволення дуже дороге. Чи може Пенсійний фонд мені виділити матеріальну допомогу?
– Органи Пенсійного фонду матеріальної допомоги пенсіонерам не надають. Тільки виплачуємо допомогу на поховання. Зверніться в управління праці та соціального захисту населення.
– Вас турбує Ірина Кравчук, м. Луцьк. У зв’язку з пенсійною реформою чи зараховуватиметься декретна відпустка до страхового стажу?
– До страхового стажу зараховуються періоди, за які проведено сплату страхових внесків до Пенсійного фонду України. Оскільки за період перебування у декретній відпустці не проводиться нарахування страхових внесків, то зарахувати цей період до страхового стажу не можна. Змінами до пенсійного законодавства іншого не передбачено.
– І ще одне запитання: як перераховуватимуть пенсії працюючим пенсіонерам?
– У разі, коли застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, перерахунок пенсії проводитиметься з урахуванням не менш як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, незалежно від перерв у роботі. Перерахунок пенсії проводитиметься із заробітної плати, з якої перерахована пенсія.
–  Мене звати Софія Власюк, Любомльський район (Волинська область). Я вдова пенсіонера МВС, ще не на пенсії. Чоловік помер п’ять років тому. Чи маю я право на отримання пенсії по втраті годувальника?
– Маєте. Зверніться в районне управління Пенсійного фонду. Вам підкажуть, які потрібно зібрати документи (обов’язково має бути підтвердження з суду, що ви втратили джерело засобів для існування), і передадуть нам. Бо військові пенсіонери обслуговуються в головному управлінні. А як досягнете пенсійного віку, спеціаліст вам підкаже, яка пенсія для вас буде вигідніша.
– Телефоную до Вас із Тернопільської області. Звати мене Оксана Банах. Я мама доньки-інваліда, яка від народження не бачить. Цього року їй виповнюється вісімнадцять. Я маю право на 5 років раніше піти на пенсію?
– Так, якщо дитина була визнана інвалідом до шестирічного віку.
– Підкажіть, чи зараховується навчання у вузі до страхового стажу? Світлана Онищук, м. Володимир-Волинський.
– До 01.01.2004 року, часу введення в дію Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі зараховується до стажу роботи, який дає право на трудову пенсію.
З 01.01.2004 р. зазначені періоди зараховуються до стажу роботи, який дає право на призначення пенсії, при умові добровільної сплати страхових внесків до Пенсійного фонду України.
– Звертається до Вас Євгенія Ковальович з Ковеля. Моїй сестрі 4 квітня виповнюється 55 років. Але у неї інсульт, вона інвалід, не рухається. Якщо приймуть закон, то чи можуть їй дати пенсію у 55 років?
– Пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли настала інвалідність, за наявності необхідного страхового стажу роботи. У 55 років призначається пенсія по віку.
– Доброго дня. Звати мене Шостак Володимир – із села Поромів Іваничівського району (Волинська область). В мене до Вас запитання: що будуть мати з нової пенсійної реформи нині діючі пенсіонери?
– Пенсійне реформування фактично не торкнеться нинішніх пенсіонерів. Тільки тих, у кого спецпенсії (понад 12 прожиткових мінімумів для працездатних громадян) – їх не індексуватимуть. Реформа розрахована на майбутніх пенсіонерів.
– Ольга Кривченко, м. Луцьк. Я на пенсію пішла за віком – у 55 років. 20 років пропрацювала у Волинському гідрометцентрі в шкідливих умовах (за які отримувала колись молоко). Чи маю право отримувати надбавку до пенсії за роботу в шкідливих умовах і що для цього потрібно, які документи?
– Встановлення до пенсії надбавки за роботу в шкідливих умовах праці не передбачено нормами чинного законодавства.
– До Вас звертається Оксана Дейнеко із села Білин Володимир-Волинського району (Волинська область). Вже 18 років працюю дояркою. Чи матимуть жінки, як раніше, право йти пільгово на пенсію (у 50 років), пропрацювавши 20 літ на одному місці?
– Право на пенсію за віком на пільгових умовах мають незалежно від місця останньої роботи, зокрема, жінки, які працюють доярками (операторами машинного доїння) в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства при стажі зазначеної роботи не менше 20 років за умови виконання встановлених норм обслуговування (порядок визначається Кабінетом Міністрів України). Пенсійний вік такої категорії осіб знижується на 5 років.
– Телефоную до Вас із села Старосілля Маневицького району Волинської області. Звати мене Літюк Валентина. Скажіть, чому така велика різниця у відсотках при нарахуванні пенсії держслужбовцям і працівникам сільського господарства? Людей ставлять у першу і другу шеренгу.
– Для кожного є формула нарахування пенсій. Людина, яка працює на державній службі, не займається підприємницькою діяльністю, сплачує від заробітної плати не один чи два відсотки, а п’ять. Має й інші обмеження.
– От мій чоловік працював головою колгоспу, має 45 років стажу. Я теж трудилася у цьому господарстві 45 років. Сьогодні і в мого чоловіка, і в мене мінімальні пенсії. Чому?
– Яка у вашого чоловіка як керівника була заробітна плата?
– Маленька. Та ще й мінімальний відсоток взяли, то тепер і мінімальна пенсія.
– То чому голова колгоспу не платив людям великих зарплат, щоб люди потім мали великі пенсії? Пенсія платиться від заробленого.
– Звертається до Вас працююча пенсіонерка Ірина Ковальчук з Луцька. Після виходу на пенсію пропрацювала два роки, і мені зробили перерахунок. Чому його зробили не по зарплаті, а за стаж, за отих два роки. Хоча із зарплати в Пенсійний фонд справно відрахували кошти.
– Хто відпрацював після призначення пенсії 24 місяці, має право зробити перерахунок з урахуванням страхового стажу або страхового стажу і заробітної плати. Якщо вигідніше зробити перерахунок лише від стажу, такий перерахунок і проводиться. Відрахування внесків у Пенсійний фонд є загальнообов’язковим для усіх працюючих.
– Любов Устимчук, м. Луцьк. Скажіть, якщо людина самозайнята, ніде не зареєстрована, сама шукає роботу і виконує її, де можна зареєструватися, щоб платити пенсійні внески?
– У такому випадку в територіальних органах Пенсійного фонду необхідно укласти угоду про добровільну участь. Така угода укладається терміном на 1 рік, не менше. Сплата внесків проводиться у розмірі мінімального страхового внеску.
– Доброго дня. Мене звати Марія. Ми з чоловіком пенсіонери, пенсії у нас мінімальні. Проживаємо у Млинівському районі на Рівненщині. До того ж, ми є постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи ІІІ-ї категорії. Знаємо, що маємо право на пільги і компенсації, встановлені Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”. Додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, призначається у розмірі 25 процентів мінімальної пенсії за віком (мало б бути 187 гривень). А нам виплачується 10%. Чому? Яка ситуація з такими виплатами у вашій області?
– Щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, виплачується у розмірах до прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність (ІІІ категорія) – 10 відсотків (75 грн).
– Доброго дня. Мене звати Емілія Ксендзук, м. Луцьк. 16 березня мені виповнюється 55 років. Чи зможу я вийти на пенсію? З якої дати діятиме новий закон?
– Новий закон ще не прийнятий, не опублікований. Планується розглянути його у Верховній Раді найближчим часом. Не виключено, що ще в березні пенсії будуть призначати за нинішнім законодавством.
– Марія Куліш, Луцький район (Волинська область). Чи виходитимуть раніше на 5 років на пенсію жінки, які народили троє і більше дітей?
– Хто виховав троє-четверо дітей, права на призначення дострокової пенсії за віком не має. Вони відносяться до багатодітних і користуються певними комунальними пільгами. На призначення пільгової пенсії мають право тільки матері-героїні, які народили і виховали до шестирічного віку п’ятеро і більше дітей – за наявності 15 років страхового стажу.
– Доброго дня. Звертається до Вас Ольга Ткачук з Берестечка (Волинська область). З 1994 року торгую на базарі – на морозі, вітрі, холоді. Я на єдиному податку. Завжди платила за патент і в Пенсійний фонд. А пенсію отримую мінімальну. Чому?
– Раніше з ваших відрахувань у Пенсійний фонд йшли копійки – по кілька гривень на місяць. Зараз ви сплачуєте від мінімальної заробітної плати – по 300 гривень. А пенсію отримуєте 750 гривень. В чому несправедливість? Чим більше будете сплачувати, тим більше будете мати.
– Обов’язково треба платити?
– Особи на єдиному чи фіксованому податку, які не сплачуватимуть внесків у Пенсійний фонд, позбавлятимуться права займатися підприємницькою діяльністю.
– А чого колеги отримують по 900 і 1000 гривень?
– Значить, вони раніше працювали на іншій роботі і мали більшу зарплату чи працювали не на спрощеній системі оподаткування, не на єдиному податку. При нарахуванні пенсії враховується не тільки стаж, обов’язкова складова – заробітна плата.
Насамкінець Петро Філіпчук провів невеличку прес-конференцію для журналістів. Він розповів, що в області потреба на виплату пенсій складає 304 мільйони гривень на місяць (у деяких районах вона двічі перевищує фонд оплати праці). Петро Васильович наголосив, що раніше був трудовий стаж, а з 1 січня 2004 року – страховий стаж. Особа має сплатити у Пенсійний фонд установлений внесок від мінімальної заробітної плати (мінімальний внесок). Тобто, якщо хтось працює на півокладу, який не дотягує до мінімальної заробітної плати (скажімо, 500 гривень), то щоб зарахувати людині рік страхового стажу, доведеться його брати за два роки роботи.
Згідно з новим пенсійним законом, обмежаться спеціальні пенсії. Максимальна мала становити не більше 12 прожиткових мінімумів для працездатних громадян, який з 1 січня становить 750 гривень, – тобто 9 тисяч. На парламентських слуханнях була пропозиція обмежити спецпенсії десятьма мінімумами. Мінімальний страховий стаж має збільшитися з 5 до 15 років. Щоб вийти на пенсію за віком, жінка повинна буде мати 30 років страхового стажу, чоловік – 35 років.
Працівникам бюджетних установ (медицина, культура, освіта) пропонується при виході на пенсію за віком (за наявності 30 років жінкам і 35 років чоловікам професійного стажу) разова допомога у розмірі 10 пенсій.
Буде збільшуватися пенсійний вік для жінок (про це “Вісник+К” писав у попередніх номерах). Пенсіонери мають право працювати – поки обмежень з цього приводу немає.
Наталія КРАВЧУК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>