Кому потрібні «теракти» в Україні?

Минулого тижня усі телеканали з тривогою сповістили про вибухи, які сталися вранці 20 січня у місті Макіївка Донецької області. Один з них прогримів біля адміністрації держпідприємства “Макіїввугілля”, другий – неподалік першого, біля торгового центру. Потерпілих від вибухів нема. Правда, у повідомленнях йшлося, що організатори вибухів погрожують новими, якщо їм не виплатять відповідної суми, яка значиться у записці, адресованій місцевій владі.До Макіївки відразу прибув “головний есбеушник” Валерій Хорошковський з тим, аби зустрітися з регіональним штабом антитерористичного центру, і про те, щоб передати  4,2 мільйона євро, які нібито вимагали “терористи”, мова не йшла. Йшлося про “локалізацію ситуації”, а тому Хорошковський уже на прес-конференції заявив, що “після проведених заходів ми певною мірою можемо бути впевнені, що нікому нічого не загрожує”. Хорошковський сказав, що, на його думку, ці вибухи є “актом залякування”, і повідомив, що СБУ порушило кримінальну справу за статтею “тероризм”.
Народ теж по-своєму прокоментував макіївські вибухи. Одні сприйняли такі “акти залякування“ із задоволенням, що, мовляв, донецькі теж проявляють своє невдоволення владою. Інші з боязню, хвилюючись, чи не розпочнуться й в Україні теракти, які вже стали буденним явищем у Росії. Дехто ці події звалює на звичні тут “розборки” місцевих бандитів і навіть на махінації, пов’язані з підприємством “Макіїввугілля”.
Версій багато, але сподіватися, що ми почуємо чесну відповідь від правоохоронців про замовників “теракту”, не варто. Чомусь з приходом нової влади в Україні, у нас, а точніше у її східних регіонах, зачастили провокаційні вибухи, підпали, які головним чином списуються на “націоналістів” чи інші “екстремістські сили”. (У п’ятницю, 21 січня, вранці в Одесі невідомий зловмисник кинув пляшку із запалювальною сумішшю в офіс міської організації Партії регіонів, залишивши записку, що це робота “лівих націоналістів”).
Звідки ростуть ноги “тероризму”, здогадатися неважко. Північні сусіди оголосили йому криваву війну, й “екстремісти” стали головними ворогами Кремля. Україні теж потрібні свої внутрішні вороги, яких треба “мочити” і яких треба ліквідовувати. А точніше – нашим сусідам...
Штучне перенесення тероризму на українську територію – це справді загроза для наших громадян. Бо “терор” в Росії, як пам’ятаємо, має надто сумні наслідки: сотні смертей списано на рахунок бойовиків, бандитів, екстремістів, але масово загинули люди під час відповідних спецоперацій, де були задіяні відповідні спецслужби. Лише у вересні 2004 року у Беслані загинула 331 особа, з них – 172 дитини.
Ольга ХАРЧУК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>