Віншують односельчан з Різдвом

Випускники 2003 року

Випускники 2003 року

Жителі Козлівської сільської ради Локачинського району, до якої входять чотири села, добре знають, що на Різдво до них з пісенними та віршованими вітаннями завітають не лише дорослі колядники, а й учні місцевої школи. Вже кілька років випускники-дев’ятикласники складають спеціальну святкову програму, з якою приходять у кожен дім. Господарі традиційно за колядки дають «п’ятаки», які учні зберігають до літа, а потім додають до батьківських грошей на випускний.
Вперше таку незвичну традицію запровадили випускники 2003 року. Наталка Мельник, яка закінчувала тоді дев’ятий клас, пригадує:
– Традиційно ввечері шостого січня або сьомого вдень ходять діти і дорослі й колядкою сповіщають про народження Ісуса Христа. От ми й подумали: а чому нам всім класом не повіншувати? А зароблені гуртом гроші вирішили залишити на випускний вечір. Нашим батькам ця задумка сподобалась. Вивчили колядки «Нова радість стала», «По всьому світу стала новина», гарні побажання. Зробили різдвяну зірку, яка крутилася, вчепили дзвоники і стукали у кожну хату. Дехто з односельців перепитував: «Ви на церкву гроші збираєте?» «Ні, на випускний». Коли чули таку відповідь – дивувалися, але все одно давали більшу суму грошей, ніж звичайним колядникам. Наш клас тоді, здається, наколядував 300 гривень. Цього вистачило на музику.
Чи не найперше йшли до оселі сільського голови, а тоді обходили вулицю за вулицею. Підтримуючи традицію прабабусь, дівчата одягають на голови великі квітчасті хустки з кутасами. Хлопці носять зірку. І лине різдвяна колядка від оселі до оселі. Досить часто господарі співають разом з школярами. Учнівські віншування щастя та здоров’я приносять радість та задоволення кожному. Тому щороку односельчани з нетерпінням  чекають їх приходу в дім.
Руслана ТАТАРИН,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>