Навіщо землі паспорт?

Батьки попросили привести в порядок усі документи на їхнє майно, аби потім не мала проблем із прийняттям спадщини. Так як вони мають земельний пай, дізналася, що потрібно ще й отримати кадастровий номер на нього. Що це за номер такий і навіщо він потрібен?
Марія ВАСИЛЮК,
Рівненська область

Україна залишається єдиною серед країн колишнього Союзу, де досі не прийнятий закон про державний земельний кадастр. Це означає, що більше 60 млн га земельних ділянок, 70% яких мають сільськогосподарське призначення, не забезпечені задокументованими і внесеними у єдину базу даними про їх площу, межі, цільове призначення, ринкову ціну, якість ґрунту, приналежності до певної агротехнічної групи.
Кадастрові номери почали присвоювати, починаючи з 2002 року. Це своєрідний паспорт на землю, індивідуальний цифровий код, який присвоюється тільки одній ділянці на основі його графічно зображених меж. Номер ніколи не дублюється, зберігається за ділянкою протягом всього періоду її існування і вказується в усіх документах, які підтверджують право громадянина володіти і розпоряджатися цією землею. Кадастровий номер повинен складатися з 19 цифр:
10 – код об’єкта адміністративно-територіального устрою;
2 – номер кадастрової зони;
3 – номер кадастрового кварталу;
4 – порядковий номер земельної ділянки.
Для присвоєння номера у Центр земельного кадастру потрібно подати заяву відповідного зразка, нотаріально завірену копію державного акта на землю і копію паспорта та ідентифікаційного коду власника.
Зміна власника не впливає на зміну номера. Він може бути змінений тільки у випадках розділу ділянки та об’єднання з іншою.
Підготувала Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>