Школяра побив священик?

У селі Хмелівка Теребовлянського району трапилася сутичка між одинадцятикласником Василем Шельвахом та 47-річним священиком місцевої Української автокефальної православної церкви Ярославом Жовтком. Хлопець потрапив до Теребовлянської райлікарні із забоєм плеча і підозрою на струс мозку.
По обіді Василь пішов напоїти корову. Біля пасовища є ставок, який хоче взяти в оренду один житель Хмелівки. Чоловік уже його так-сяк огородив, висадив уздовж берега берізки. Кору на одному із деревець трохи і обдер ланцюг Василевої корови.
– Це побачив наш священик, – розповів Василь Шельвах. – Підскочив до мене з нецензурною лайкою, вдарив в обличчя. Я впав, а він поставив ногу мені на плечі і ще раз вдарив по голові. Я доповз до води, обмив лице. Не пам’ятаю, як дійшов додому…
Надвечір родичі відвезли юнака до лікарні. Василь постійно скаржився на головний біль і нудоту. Зараз почувається ліпше.
– Якби це була сутичка сина з ровесником чи якимось пияком у селі, я б простила. А священику не прощу, – твердо заявляє Ганна Шельвах, яка написала заяву до міліції.
Про родину Шельвахів односельці відгукуються позитивно. Батько сімейства восьмий рік працює у Португалії. У сім’ї є ще старший син. Василя характеризують як скромного, роботящого хлопця.
Натомість діяльність отця Ярослава люди оцінюють не так однозначно. На парафії він 17 років. “Надміру любить горілочку, невдоволення з приводу не надто щедрих пожертвувань на церкву висловлює, – свідчили односельці. – За ставок потерпає не просто так. Разом із місцевим жителем на пару хоче його орендувати. Зараз збирає необхідні папери…” Хоча свідком конфлікту священика зі школярем була місцева вчителька, отець категорично заперечує, що підняв руку на хлопця.  
– Так, я був на ставі, – сказав Ярослав Жовток. – Я орендаторові… ну, допомагаю. Десятки разів ми звертали увагу пастухів, щоб якомога обережніше підпускали худобу до води, не зашкодили насадженням. Але Василь ці прохання ігнорує. Коли знову побачив його корову біля берізки, покликав хлопця. Він підійшов і зразу обізвав мене нецензурними словами. Розчепірив пальці – і межи очі мені тикає. Я відступився. Як сталося, що він упав, не можу сказати. Я його не бив. Я руку на Євангелію у неділю в церкві покладу і скажу людям: я хлопця пальцем не зачепив!.. Поговоріть з ним наодинці, без матері, і він вам сам скаже, що все вигадав…
У неділю у храмі священик доповів парафіянам свою позицію і сказав, що Василь того дня був… п’яним. Мати юнака зараз має на руках підписи 200 жителів села, з якими поїде до предстоятеля УАПЦ. Люди просять покарати священика, що підмочив репутацію у конфлікті із неповнолітнім.
Світлана КЛОС,
Тернопільська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>