Що за «всевидяче око» на купюрі в 500 гривень?

Нещодавно потрапила мені у руки наша п’ятисотка – купюра номіналом у 500 гривень. Як я її роздивилася, а там якесь око у трикутнику на ній  зображене. Сусідка сказала, що саме через нього такі гроші у хаті тримати не можна, треба негайно розміняти цю купюру. Я, звісно, у ці забобони не вірю. Та й про “всевидяче око”  американського старовинного таємного ордену масонів читала. Але ж де Америка, а де ми? Звідки на наших українських гривнях такі символи взялися?
Лілія Іванченко,
м. Рівне

Справді, поява цієї купюри наробила багато галасу у ЗМІ. Було безліч розслідувань і журналістських домислів щодо таємничого символу на п’ятисотці. Одні стверджували, що це знак масонів “Всевидяче око або Промениста дельта”, а отже, у верхівці нашої влади є представники цього секретного, але дуже потужного ордену. Інші – що це повна маячня!
Отож, під час представлення нової грошової одиниці Центробанк обмежився лаконічною заміткою на офіційному сайті. Мовляв, таємничий трикутник і око посередині мають безпосереднє відношення до філософських робіт головного героя банкноти – Григорія Сковороди. Адже бродячий філософ власноруч малював цей знак, називаючи його “єгипетським трикутником” і алегорично пояснюючи: “Кожен, хто з Піфагором розгадав фігурний трикутник, який означає істину, той бачить, як у ньому 3, 2 і 1 є тим самим”. А тому цей символ лише християнський і означає “все бачу, все знаю і стоятиму на варті”. Пізніше представники Нацбанку зізнавалися, що затвердили “Всевидяще око”, оскільки вважали, що воно осучаснить дизайн купюри. Можливо, за аналогією з пірамідою на доларі або трикутником на храмах Куби. Тепер кожен, хто хоча б раз використовував купюру в 500 гривень, безпосередньо доторкнувся до однієї із найдивніших таємниць української фінансової системи.
Окрім американських доларів і української п’ятисотки “Всевидяще око” зображене на грошових банкнотах та є елементом герба республіки Нікарагуа.
Підготувала Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>