Мурований паркан завалив двох робітників

Обставини та причини трагедії з’ясовує спеціально створена комісія

Обставини та причини трагедії з’ясовує спеціально створена комісія

Ця біда трапилася близько 9.30 ранку 27 жовтня. Бригада з п’яти осіб працювала на території колишньої взуттєвої фабрики на вулиці Богдана Хмельницького у Луцьку – розбирали старі приміщення. Раптом пролунав гучний гуркіт, і за мить під обвалами опинилося троє молодих людей. Один відбувся травмами, а двох його товаришів цегла привалила на смерть!Витягувати потерпілих з-під обвалу допомагали випадкові свідки біди. Тим часом на місце трагедії відразу прибули рятувальники, “швидка”, працівники міліції й прокуратури та міський голова Луцька.
З офіційних джерел інформації про потерпілих та власника території, на якій проводилися роботи, поки нема. Однак, нам вдалося з’ясувати, що серед загиблих – 19-літній та 23-річний хлопці. Останній був одружений (кажуть, на місце трагедії приїхала убита горем вдова). Чи були з робітниками оформлені трудові відносини – таємниця. Співробітники прокуратури та відділу охорони праці Луцької міської ради переконували, що відповісти на це питання може власник території, а хто він – поки не знають. Швидше за все, трудилися “шабашники”.
А от працівники одного із сусідніх офісів, що межує зі злощасною будівлею, зізналися: хто власник колишньої фабрики – ні для кого не секрет. Мовляв, ця територія належить одному підприємцю-вірменину, який неподалік, на Старому Ринку, має свої торгові точки.
– Я вже кілька тижнів спостерігаю за процесом демонтажу з вікна свого офісу, – розповів Валерій Фенько, юрист обласного осередку “Єдиного Центру”. – Спочатку робітники знімали толь, розбирали дахи… Мене зацікавили дошки, які валялися по території, адже мій сусід робить ремонт на балконі, і цей матеріал йому б згодився. Думаю, попитаю, може, хлопці продадуть недорого. Я спустився до них, знайшов “старшого” і поцікавився, чи не реалізують мені які обрізки. У відповідь почув: “Ні, у нас все продано”. Ще й один накричав на мене. Мовляв, як я сюди потрапив? Але ж прохід вільний був, туди міг будь-хто зайти – дорослі, діти.
Робота кипіла. Одна за одною з території почали “зникати” споруди.
– А ще я відразу звернув увагу на те, що робітники допускають чимало порушень, – продовжує Валерій Кіндратович. – І, наче передчуваючи недобре, сказав колегам: тут буде біда. Адже хлопці ні касок не мали, ні спецодягу, працювали у спортивних костюмах, дошки падали повз їхні голови – могло в будь-який момент когось прибити. Фактично пиляли гілку, на якій сиділи.
Того дня бригада розбирала 4-метровий (заввишки) мурований паркан, що відділяв згадану територію. Кажуть, від страшного гуркоту, який пролунав під час обвалу, здригнулися стіни сусіднього приміщення. На хлопців обрушилося два метри стіни! Працівники сусідніх офісів повідчиняли вікна й побачили, як з-під цегли стирчать… людські голови. Багато хто з очевидців кинувся на місце трагедії допомагати робітникам діставати з-під завалів колег.
– Ще до прибуття аварійно-рятувальних підрозділів людям вдалося визволити одного із потерпілих, – розповіли у центрі пропаганди головного управління МНС у Волинській області. – Отримавши травми, несумісні з життям, 19-річний юнак помер у кареті швидкої допомоги по дорозі до лікарні. За кілька хвилин наші бійці визволили з-під уламків ще одного чоловіка й передали його до рук медиків. Однак, через отримані множинні травми він помер на місці події.
Обставини та причини трагедії, а також наявність необхідних дозволів на виконання демонтажних робіт з’ясовує спеціально створена комісія.
Наталія КРАВЧУК,
м. Луцьк
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>