Як утилізувати відпрацьовані фільтри, придумали на Волині

Усі з цікавістю розглядали установки для утилізації

Усі з цікавістю розглядали установки для утилізації

Нині, кого не послухай, всі активно борються за чисте довкілля. Та чи відчуває наша країна цю турботу? І далі відходи скидають у річки, сміття залишають у лісі. Сьогоднішнє покоління байдуже ставиться до того, яким буде майбутнє. Щоб відвернути екологічну катастрофу, кожному потрібно починати з себе, свого двору, свого підприємства.На Волині вже давно успішно функціонує підприємство ПАТ “Волинь-АВТО”. Воно займається реалізацією, обслуговуванням та ремонтом автомобілів. Юрій Корольчук є його незмінним керівником багато років. І йому, як нікому іншому, добре відомі проблеми, пов’язані зі шкідливим впливом транспорту на довкілля. Саме тому на цьому підприємстві задумалися над проблемою утилізації паливних та масляних фільтрів.
– Щороку збільшується кількість авто на вулицях. Якщо у 90-х в нашій області було зареєстровано 50 тисяч різних транспортних засобів, то сьогодні ця цифра зросла в три рази. Відповідно збільшується кількість запчастин та паливно-мастильних матеріалів до них. Одне наше підприємство продає приблизно 15 тисяч фільтрів у рік. А якщо взяти й підрахувати, скільки в області реалізовується тонн масла, антифризу, акумуляторної кислоти, то буде вражаюча цифра. Тому сьогодні постало питання, що є дуже багато використаних фільтрів, а подіти їх нема куди. Часто бачимо, як вони валяються обабіч доріг, в кущах. Водії просто викидають їх, не задумуючись, яку шкоду наносять природі. Ми раніше зверталися в міську раду стосовно ути-лізації відходів. Там вирішувалось це питання. Вже знаємо, куди здавати відпрацьовані люмінесцентні лампи, масло. А як утилізовувати фільтри – додумались самі, – посміхається Юрій Степанович.
Як кажуть, все геніальне – просте. Деякі поради знайшли в Інтернеті, решту придумали самі. Кожен фільтр розрізається на верстаті. Масло зливають в окрему ємність, а папір та металевий корпус відділяється. Якщо раніше використані фільтри на металобрухт не приймали, бо там залишалось масло, яке вогненебезпечне, то тепер чистий метал, а це приблизно 400 грамів з одного, без проблем можна здати. За день вдається поміняти майже 50 фільтрів. Відпрацьоване масло згорає в котлах, які працюють на ньому, обігріваючи цехи підприємства. Таким чином економлять на енергоносіях.
Подивитися на цей винахід запросили представників влади та власників автотранспортних засобів Луцька. Хтось з присутніх зауважив, чому раніше до такого ніхто не додумався. “Чув, що таку технологію в Росії вигадав Путін. Тож ми – другі”, – чи то жартома, чи серйозно додав заступник міського голови, начальник відділу екології Борис Сорока. Юрій Степанович детально розповів про технологію і при цьому скромно зауважив, що завдяки цьому простому винаходу можна вирішити одну з глобальних проблем засмічення довкілля, а також підтримувати виробничу культуру. Юрій Корольчук закликав й інші автосервісні підприємства наслідувати цей приклад, щоб зменшити забруднення навколишнього середовища.
Руслана ТАТАРИН,
Волинська область
Фото автора

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>