Співавторами переписного Пересопницького Євангелія стануть п’ять слов’янських Президентів

На серпень 2011 року у селі Пересопниця, що на Рівненщині, намічено величне за духом та масштабом дійство – відзначення 450-річчя з часу створення Пересопницького Євангелія, унікальної рукописної пам’ятки староукраїнської мови та мистецтва XVI століття, на якій присягають президенти незалежної України. Це святкування відбуватиметься на державному рівні відповідно до прийнятого Верховною Радою України рішення, яким 2011 рік проголошується Роком Української Першокниги.Зважаючи на грандіозність відзначення славної дати, на Рівненщині вже почали підготовку до свята. Наразі голова Рівненської облдержадміністрації Василь Берташ оприлюднив ряд проектів, які заплановано здійснити протягом часу, що залишився до 450-ї річниці Першокниги.
Насамперед до Пересопниці мають прокласти дорогу з твердим покриттям, а в самому селі створити постійно діючий культурно-туристичний центр. На місці, де колись розташовувалися княжий замок і монастир, у якому, власне, ченці переписували Євангеліє, планується відтворити фрагменти середньовічних споруд, а також звести етномістечко з історичним музеєм. На пересопницьких теренах поновить свою роботу археологічна експедиція. Буде проведено мультимедійну науково-практичну конференцію “450-річчя Пересопницького Євангелія”, фестиваль духовної музики тощо.
Загалом на виконання підготовчих робіт та проведення урочистих заходів, за словами рівненського губернатора, необхідно не менше 40 мільйонів гривень. Частину витрат візьме “на себе” уряд України. Втім, левову частку коштів доведеться вишуковувати в області.  Для того, щоб певним чином компенсувати затрати, випустять тисячу примірників подарункового видання Пересопницького Євангелія у спеціальному футлярі, яке розповсюджуватиметься серед відомих людей, в установах та організаціях.  
Ще одна цікавинка: п’ятьом президентам слов’янських країн буде надіслано по одній чистій сторінці з майбутнього видання Євангелія, щоб вони заповнили її і таким чином долучилися до новітнього перевидання  знаменитої духовної та писемної реліквії. Цим дійством, по суті, має завершитися  піврічний марафон з написання всім українським світом літературного перекладу Пересопницького Євангелія. Відомі українці у різних куточках світу і, звісно, по всій Україні, власноруч напишуть кожен по кілька рядків з Першокниги, а завершити цю працю має Президент України. Насамкінець рукописи урочисто з’єднають в унікальну Книгу, яка зберігатиметься в Пересопниці.
Сергій Новак,
Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>