З художньої школи поцупили картину Миколи Глущенка

Викрадачі, очевидно,  вважали, що її автор – саме той всесвітньовідомий художник Микола Глущенко, неперевершений колорист і пейзажист радянського періоду, заодно – відомий розвідник, що інформував Сталіна про підготовку Німеччини до війни з СРСР задовго до Ріхарда Зорге.
Загалом у міліції зафіксовано факт крадіжки з художньої школи у селищі Млинові восьми полотен радянських майстрів та порушено кримінальну справу за статтею, яка трактується як крадіжка, що завдала значної шкоди. Аби поцупити картини, зловмисники уночі розбили вікно і пробралися всередину приміщення.
 За словами директора Млинівської дитячої художньої школи Юрія Довгалюка, всі викрадені картини написані олією на полотні та картоні; вони перебували у навчальному закладі вже три десятки років і зачасти використовувалися як наочні посібники у навчальному процесі. Передали їх у заклад у 1980 році з фондів Національної спілки художників, і, за документами, найдорожча на той час картина коштувала 800 карбованців. Звісно, нині її вартість, як і вартість інших викрадених полотен, набагато більша.
Інший цікавий факт – серед картин справді є робота Миколи Глущенка. Дехто вважав, що це саме той відомий український художник, за витворами якого нині активно “полюють” колекціонери по всій Європі. Всього згаданий митець створив понад 10 тисяч живописних полотен. Його картини мали за честь експонувати орга-нізатори найбільших європейських виставок. Одна з таких, зокрема, відбулася у Німеччині напередодні Другої світової війни і її відвідало вище керівництво Рейху на чолі з міністром закордонних справ Ріббентропом. Звертаючись до Миколи Глущенка, Ріббентроп сказав, що Гітлер високо цінує його талант, вважає одним з найкращих пейзажистів у Європі і на пам’ять дарує йому альбом власних акварельних малюнків та нагороджує почесною грамотою. Чим був викликаний такий вияв довіри, важко сказати. Деякі мистецтвознавці стверджують, що у 20-х роках Гітлер брав уроки малювання саме у Глущенка. Цікаво також, що незадовго до смерті (1977 р.) Микола Глущенко відібрав 250 полотен, виконаних у 50-ті роки, і попросив дружину їх спалити, оскільки вони не відображають його як художника. Прохання автора не було виконане повністю – згодом картини були знайдені в майстерні, і Міністерство культури передало їх на збереження в музей без права експонування. Загалом у митця була щаслива творча доля. Він отримав широке визнання ще за життя, був народним художником СРСР, лауреатом Державної премії імені Т.Г. Шевченка. Сьогодні ж Глущенко вважається чи не найвідомішим художником радянського періоду. Особливо цінуються його ранні полотна.
 Втім, млинівська картина, підписана Миколою Глущенком, як зазначає Юрій Довгалюк, мала в особі автора не цього відомого майстра пензля, а іншого – його однофамільця. Тим не менше, і на неї спокусилися крадії, яких наразі розшукує міліція.
Сергій Новак,
Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>