На ранніх стадіях рак успішно лікують

Орест АНДРУСЕНКО

Орест АНДРУСЕНКО

Стверджує головний лікар Волинського онкодиспансеру Орест Андрусенко
Останнім часом рак прогресує і омолоджується. Більше 25 відсотків онкохворих – люди працездатного віку. У нашій державі від нього щорічно помирає близько ста тисяч громадян. Характерно, що протягом першого року після його виявлення йде з життя третя частина пацієнтів. За десять років в Україні контингент онкологічних хворих збільшився на 25,7 відсотка. Аналогічна ситуація й у нашій області, стверджує головний лікар Волинського обласного онкологічного диспансеру Орест Петрович Андрусенко. 

– Усіх непокоїть: звідки прийшло це лихо в їхню сім’ю чи родину? Що можете сказати як досвідчений спеціаліст про передумови поширення хвороби?
– Серед причин її виникнення я б найперше назвав спадковість – до 10 відсотків. Далі йдуть чинники зовнішнього середовища, які впливають на розвиток злоякісних клітин, та внутрішні особливості самого організму. Серед зовнішніх це, насамперед, дія шкідливих речовин, які утворюються при палінні. Сприяють цьому також неякісні продукти харчування, в яких містяться залишки гербіцидів, пестицидів, барвники, різні добавки, а також продукти, які неправильно зберігаються та піддаються термічній обробці. Все це, а також вживання великої кількості жирів, міцних алкогольних напоїв, шкідливі умови праці, радіація (Чорнобильська катастрофа) впливають на виникнення пухлинного процесу.
– Що потрібно знати у такому випадку і головне – як діяти?
– Варто нагадати, що виникнення онкологічного захворювання, як правило, безсимптомне, тобто люди не підозрюють про небезпеку. Коли з’являються болі, то маємо вже запущений випадок. Як запобігти цій ситуації? Існує багато методів ранньої діагностики, профілактики і лікування на сучасному рівні, тому потрібно ними своєчасно скористатись. А це можливе тоді, коли людина стежить за станом свого організму, періодично навідується до лікарів, не чекаючи, коли, як кажуть у народі, вдарить грім. Невже важко зрозуміти, що цигарки завдають шкоди? Коли курцеві із 40-річнем стажем скажуть, що у нього рак, то тоді він дуже швидко перестає палити. На сьогодні ця хвороба вже не безнадійна і ми знаємо, як з нею боротися. На першій стадії рак виліковується на 93-94 відсотки, на другій – 83 відсотки.
– Але ж людину, яку нічого не турбує, важко „заманити” до лікаря, та ще й онколога. Що нас повинно насторожити в своєму самопочутті, на що слід звертати увагу?
– Не болить – це ще не означає, що ми повністю здорові. Рак за своєю природою дуже підступний. Тому потрібно знати, що є так звані передпухлинні захворювання і симптоми при різних пухлинах у людському організмі, поява яких повинна стати сигналом для негайного звернення до медиків. На шкірних покривах зазвичай виявляють виразки, рубці, пігментні утвори, шкірні “роги”, які під дією різних чинників, у тому числі й сонячного опромінення, можуть перероджуватися у злоякісний процес. Слід звернути увагу на шлунково-кишковий тракт. Люди хворіють гастритами, виразками, поліпами, які з часом можуть перероджуватися. Тому якщо виникають зміни з боку травного тракту, необхідно проходити ендоскопічні обстеження. Наприклад, поліпи протягом 4-6 років перероджуються у злоякісні більш як у 50% випадків, тому їх потрібно оздоровити. Якщо вас турбує печія, схуднення, дискомфорт, здуття живота, наявні слиз або кров у калі, необхідно обстежити шлунок або кишківник. Як в Україні, так і всьому світі особлива увага приділяється захворюванню на рак молочної залози, оскільки ця патологія посідає перше місце. Тому кожна жінка повинна вміти провести самообстеження молочних залоз і при виникненні підозри звернутися до спеціаліста. Мамографічне обстеження необхідно проводити раз на два роки для жінок віком від 35-40 до 50 років, а після 50 років – щорічно.
– А що б Ви порадили представникам сильної половини?
– Значна кількість чоловіків після 60 років – приблизно кожен п’ятий-шостий – хворіє на рак простати і потребує відповідного лікування. Діагностувати його важко в силу специфіки хвороби та особливостей характеру чоловіків, які намагаються займатися самолікуванням, звертаючись навіть до знахарок. Але скажіть, хіба пристойніше відкривати свою чоловічу проблему перед ворожкою, ніж урологом? Для діагностики раку простати нині використовується спеціальний імуноферментний метод, коли з вени береться кров і досліджується на простатспецифічний антиген. При його підвищенні проводяться спеціальні дообстеження.
– Наприкінці минулого року у “Віснику+К” розповідалося про народного лікаря Миколу Климчука з Рівненської області та його підходи до боротьби із раком. Цей матеріал викликав інтерес читачів. Як ставиться офіційна медицина до нетрадиційних способів лікування – використання чистотілу, болеголову, методу Шевченка та інших?
– Ряд людей, навіть із числа педагогів, медиків шукають допомоги на так званому домедичному рівні, тобто звертаються до знахарів, ставлять п’явки, вживають різні трави, бо почули, що десь щось комусь допомогло. Можливо, це варте уваги, коли людина здорова. Але коли виникла онкологічна проблема, то ці речі не допомагають. Тут потрібні класичні методи діагностики та лікування. Згадуваний вами Микола Климчук пропонує метод окислення організму через використання квашених, а не консервованих овочів, фруктів. Загалом це оправданий підхід, оскільки онкоклітини повільніше розвиваються в кислому середовищі. До речі, на основі чистотілу вчений Новицький розробив препарат “Україн”. Він застосовується в Австрії та Україні,  й, зокрема, має непоганий ефект при пухлинах підшлункової залози. Але він не дав того результату, на який ми сподівалися – затрати і ефективність не відповідають один одному. Тому я б не наважився призначати цей препарат як самостійний метод лікування. Над ним ще працюють і, можливо, в комбінаціях з іншими ліками він знайде ширше застосування.
– Серед факторів поширення онкологічних хвороб Ви називали неправильне харчування. Що конкретно маєте на увазі?
– Для профілактики хвороб шлунково-кишкового тракту важливе повноцінне харчування. Потрібно вживати більше овочів і фруктів, олії, менше – жирної, смаженої їжі. Велика кількість канцерогенних речовин утворюються при довготривалій термічній обробці жирів і приготуванні різних галушок, пампушок, пончиків і т.п., особливо при кількаразовому використанні одного і того жиру. Нашим господиням треба бути обачними і не економити на здоров’ї сім’ї. Також раджу бути обережними із мікрохвильовками, оскільки дія надвисокочастотних променів на жири і білки досить негативна.
– Багатьох наших читачів цікавить, чи діють на наш організм випромінювання від мобільних телефонів?
– Ну якщо ці хвилі безперешкодно долають цегляні стіни і ми вільно розмовляємо в своїх квартирах, то вони також, очевидно, проникають й через наші кістки. Нині рентгенологи помічають, що частіше зустрічаються кісти головного мозку саме у вискових ділянках. Треба думати, що це пов’язано саме з цими променями – вони при проходженні через мозкову тканину „зварюють” її. Можливо, це не зовсім медичний термін, але його, сподіваюсь, зрозуміють усі. Звичайно, без мобільних телефонів, як і без мікрохвильових печей, комп’ютерів, ми не обійдемося. Але потрібно користуватися ними з думкою про своє здоров’я, не бути біля них годинами. “Мобілки” слід носити у сумках і ні в якому разі не на поясі, оскільки це негативно впливає на відповідну сферу в мужчин.
Розмовляв Микола Пирожко,
Волинська область
Фото автора

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>