Двадцять років – без води

Мешканець Пугача Григорій Оленіч: “Возимо воду у бідонах”

Мешканець Пугача Григорій Оленіч: “Возимо воду у бідонах”

У Сарненському районі розвідані значні запаси гранітів. Вже чимало років у селищі Клесів та навколо нього добувають щебінь. Але відколи розпочали розробку кар’єрів біля села Пугач, то його мешканці залишилися без води. Її немає у криницях уже майже двадцять літ. Найтиповіша картина: людина з тачкою або “кравчучкою” везе  в бідоні воду. Кілька разів на тиждень у село приїжджає цистерна-водовозка. Вона зливає в бетонні резервуари воду, але її людям не вистачає.У Пугачі проживає понад 600 людей. Йдемо селом, майже в кожному із дворів є криниці, але вони стоять порожні.
– Нам вже не перший рік обіцяють зробити централізований водопровід, – бідкається мешканець Пугача Сергій Микосянчик, – ходіть, я вам покажу свою криницю – там зовсім сухо. Якщо впіймав машину з цистерною, то заллють кілька кубів води, а не встиг – то що хочеш роби. І глибше не викопаєш, бо далі граніт, адже живемо на камінні. Все життя пропрацював на тому кар’єрі, він і здоров’я в мене забрав – переніс інсульт, і воду вкрав, – розповідає 74-літній пенсіонер.
Біля однієї хати побачили чоловіка з візком, який став скаржитися.
– Скільки років вожу в бідонах воду, сфотографуйте мене і відправте Януковичу, він же казав, що почує кожного, тож нехай ще й побачить, як його громадяни мучаться, і нікому немає до нас діла, всі кандидати тільки обіцяють перед виборами, – говорить мешканець Пугача Григорій Оленіч, також колишній працівник кар’єру. – Це ж треба не тільки для себе, але й худобу напоїти. Для нашого села – дуже серйозна проблема. Нічого так не економимо як воду. Для прання її стільки треба, що збираємо навіть дощову. Хоча ніби й не в пустелі живемо.
Цікавлюся в Григорія Оленіча, куди ж зникла вода?  
– Глибина нашого кар’єру 70 метрів, – пояснює він. – Тільки-но розпочалася його розробка, як вода з усіх криниць пішла туди, адже вона шукає найнижче місце. Але ніхто про це не думав. Хоча в самому кар’єрі її відкачують.
З року в рік звертаються селяни з Пугача в різні інстанції за допомогою. Нарешті справа зрушилася з місця. Від слів та обіцянок перейшли до діла.
Ситуацію прокоментував головний інженер Клесівського кар’єроуправління Андрій Жук:
– Проблема з водою виникла вже давно, адже у Клесові та навколо нього працює чотири кар’єри. Водопровід провели тільки по селищу, а до Пугача кілька кілометрів так і не зробили. Наше кар’єроуправління допомагає місцевим жителям: завозимо своєю машиною-цистерною  воду кілька разів на тиждень. Люди звертаються, і ми виконуємо їхні заявки. Вже розроблена програма водопостачання села. У нас є дві свердловини, але в них технічна вода, її не можна використовувати для приготування їжі. Селищна рада хоче, щоб ми її передали їм у комунальну власність. Там встановлять станцію знезалізнення. Вже підготовлено всі документи для передачі свердловин. Залишилися невирішеними деякі юридичні моменти.
Клесівський селищний голова Василь Шіпко повідомив:
– Виготовлено проектно-кошторисну документацію на будівництво водопроводу. Необхідно 3,2 мільйона гривень, з обласного бюджету вже виділено 500 тисяч. Оголошено тендер. Нам тільки залишилося підготувати пакет документів і отримати дозвіл на капітальне будівництво.
Кость ГАРБАРЧУК,
Рівненська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>