Життя Богданчика обірвала квасолина

Таким Богданчик назавжди залишиться в пам’яті…

Таким Богданчик назавжди залишиться в пам’яті…

Батьки з особливим трепетом чекали народження третьої дитини. Донька-студентка й син вже дорослі, тож малюк мав стати великою втіхою. Тетяна важко виношувала дитину, але завдяки кваліфікованій допомозі медиків пологи пройшли успішно й на світ з’явився Богдан – Богом даний. За гірким збігом обставин у тій же лікарні, де йому дали життя, воно й обірвалося через півтора року…Біда до сім’ї Пушкарських із села Льотниче Володимир-Волинського району прийшла несподівано. Ще вранці Богданчик бігав на подвір’ї, знайшов яблучко, надкусив і закашлявся. Рідні злякалися, бо подумали, що вдавився шматочком, і викликали швидку. З попереднім діагнозом “асфіксія” хлопчика поклали в дитяче відділення. Зробили флюорографію, але нічого підозрілого в організмі медики не побачили.
– Спочатку синочок навіть ходив за мною по коридору, а потім йому почало все гіршати. Нас лікарняною машиною відправили на Луцьк. Ми навіть не встигли виїхати за межі міста, як Богданчик почав бліднути. Я злякалась, попросила повернути назад. Падала на коліна, благала: робіть щось, врятуйте мені дитину. Його одразу підключили до апарату штучного дихання. Медики запевняли, що з Луцька викликали реанімобіль. Але чого так пізно? Ми ще з восьмої ранку були в лікарні, чому ж так довго зволікали? – заламує руки мама Тетяна.
Це питання переадресували головному лікарю Володимир-Волинської центральної районної лікарні Олександру Клачуку. Останнім часом засоби масової інформації не жалують володимирських медиків, а тому Олександр Георгійович відповідав на запитання сухо й виключно “по протоколу”:
– Дитину відправили, але фельдшер у дорозі прийняв рішення повернути машину назад у зв’язку з різким погіршенням стану пацієнта. Зараз говорити батьки  можуть різне. Я не хочу це коментувати, бо будь-яка інформація нашкодить усім медичним працівникам.
Завідуюча дитячим педіатричним відділенням Наталія Шилова пояснила нам, що побачити чужорідне, але органічне тіло за допомогою рентгену неможливо. Тому припускали (зі слів матері), що дихати дитині заважає шматок яблука. І лише після анатомічного розтину дізналися, що причиною смерті стала квасолина, яка застрягла у бронхах.
– Поки квасолина була зверху, де просвіт більший, дитина дихала, а коли забилась вниз – уже не пропускала повітря. При такій асфіксії (удушенні) допоможе бронхоскопія. Саме тому й викликали бригаду спеціалістів із Луцька, які мають цей спеціальний апарат, – розповіла Наталія Василівна.
За словами медиків, о 10.40 хлопчика перевели в реанімаційне відділення, а десь о 13.40 він уже помер… Тобто дитина півдня провела в лікувальному закладі й не отримала потрібної допомоги? Що володимир-волинським медикам заважало викликати бригаду з Луцька ще вранці? Чому втратили стільки часу? Ці запитання залишились без відповіді.  На жаль, обласні лікарі спізнилися лише на якихось кілька хвилин. Хоча, як запевнив нас завідуючий реанімаційним відділенням Волинської обласної дитячої клінічної лікарні Олег Тацюн, реанімобіль зі спеціалістами домчав до райлікарні за годину з моменту виклику.
Батьки нарікають, що якби не зволікання місцевих медиків, Богданчика врятували б. Адже вони спеціально цілу годину тримали біля лікарні таксі, готові виїхати в обласний  центр навіть своїм ходом. А тепер не можуть собі цього простити, що так сліпо до-віряли лікарям.  
В управлінні охорони здоров’я Волинської ОДА давати будь-які коментарі з цього приводу відмовляються, мовляв, поки ведеться службове розслідування, нічого говорити не будемо. Несподівана смерть дитини зацікавила й правоохоронні органи.
Руслана ТАТАРИН,
Волинська область
Редакція висловлює щире співчуття батькам і рідним Богданчика.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>