Безробітним субсидії лише сняться

Кому в нас найбільше всього потрібні субсидії? Звичайно, не депутатам чи чиновникам, які, крім захмарних плат, мають і премії, і матеріальні допомоги. Роз’їжджають на службових авто, мешкають в особняках. Кожну копійку рахує селянин, який зранку до вечора порпається в полі, чи простий робітник, який лагодить черевики тим же чиновникам.І от нарешті урядовці вирішили повернутись обличчям до народу. Тому й ввели спрощений порядок отримання субсидій за житлово-комунальні послуги. І хоч як солодко говорилося про “легкий спосіб отримати субсидії всім, хто їх потребує”, та на практиці все виявилося не так просто. Так, заяву та декларацію про доходи значно скоротили, але натомість розширили список тих, кому на субсидію можна не сподіватись. Отож, якщо ви протягом року придбали житло чи ваша сім’я має більше двох авто, коли є договір довічного утримання, ви не є власником квартири, маєте два або більше житлових приміщень, здаєте в оренду житло, якщо в будинку зареєстровані працездатні особи, які мають 18 років і не працюють, не навчаються, не перебувають на обліку в центрі зайнятості, якщо протягом року придбали майно, витратили кошти на послуги, які перевищують 10 прожиткових мінімумів (на навчання за контрактом, купівлю авто, земельної ділянки, товарів довготривалого вжитку) – вам до управління праці й соціального захисту не варто і потикатися. Ці нові правила особливо вдарили по сільських жителях, де масове безробіття.
У молодого подружжя Людмили та Сергія з Мильська Рожищенського району двоє діток. Один ходить в перший клас, другий наступного року стане школярем. Не будемо рахувати, скільки потрібно на форму та зошити, одяг, взуття, та й цукерками хочеться хоч іноді дітей побалувати. Де на це набратися грошей? Чоловік їздить до Києва, де підпрацьовує на будовах, на цьому й живуть. Ще тримають корову, здають молоко, ось і капають копійки до сімейного бюджету.
– Коли дітям не було шести років, отримувала на них допомогу, чоловік перебував на обліку в центрі зайнятості. Оце й були всі наші доходи. Тепер мусимо самі давати собі раду. Давно ні на кого не надіємось, тим більше на державу, бо з того, що депутати кажуть по телевізору, толку нема, – каже 25-літня жінка.
Подібних сімей з такими ж проблемами в Україні десятки тисяч. Довелося чути від чиновників, що молоді, здорові люди повинні самі шукати роботу. Де її знайти у селі, та ще й з офіційним працевлаштуванням? Підказати не змогли.
Цей пунктик не єдиний камінь спотикання на шляху до отримання субсидій. Наступною “зупинкою” є відсутність документів на житло. Не секрет, що коли хату зводили в 50-70-х роках, ніхто ні про які документи й не думав, а зараз, щоб їх виробити, потрібно викинути не одну тисячу гривень. Пенсіонери, зачувши таку суму, махають руками й плюються, мовляв, обійдуся й без субсидії.
Йдемо далі. Якщо протягом року ви мали “необережність” придбати житло, побутову техніку або заплатили за навчання доньки чи сина, і при цьому витрати перевищили десять неоподатковуваних мінімумів, значить, ви багата людина, і нащо вам ця субсидія. При цьому ніхто не бере до уваги те, що  гроші на квартиру ви позичали в знайомого бізнесмена під значні відсотки, а для оплати навчання в університеті продали всю господарку, і тепер у хліві вітер свище. Тих, хто приймав такі закони, це, даруйте за грубість, не гребе.
Проаналізувавши урядові вимоги, напрошується одна-єдина думка – спрощено режим отримання субсидій лише задля красного слівця, на ділі ж більшість людей отримає дулю з маком.
Працівники соціальної сфери твердять, що не варто малювати таку страшну картину. Субсидії таки призначають, та поки їх відсоток невеликий. Головний спеціаліст відділу соціальних допомог і житлових субсидій та у справах інвалідів Волинської ОДА Олена Маркусик зазначає, коли у призначенні субсидій відмовлено на загальних підставах, то це питання може бути вирішене позитивно за рішенням комісій, створених при райдержадміністраціях та міськвиконкомах, на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов.
– Станом на 28 вересня за призначенням субсидій за новим порядком  до нас звернулося 14 471 громадянин, 4551 з них їх отримали. Серед них – 8853 листи від пенсіонерів та інвалідів, 1132-м з яких призначено. Проте іншим людям не варто хвилюватися, їм також призначать субсидії з початком опалювального сезону без додаткового звернення до органів праці та соціального захисту населення, – роз’яснює Олена Віталіївна.
Руслана ТАТАРИН,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>