Цей храм не поступатиметься Собору…

Отець Михайло ОНИЩУК

Отець Михайло ОНИЩУК

У цьому впевнений настоятель луцького храму Ікони Холмської Божої Матері, священнослужитель цього приходу УПЦ КП отець Михайло Онищук. Священик має підстави вірити в це та переконати інших: зведення навіть тимчасової каплички майбутнього храму обійшлося недешево. Та кошти знайшлись. І це при тому, що відчутної підтримки від тих, хто нині декларує свою благодійність, цей прихід так і не дочекався.
– На жаль, я не зможу публічно подякувати всім, хто разом з товариством “Холмщина” жертвує свої кошти для майбутнього храму. Цих людей дуже багато. Парафіяни дають невеликі суми, але всі ці внески разом на порядок переважують розрекламовані пожертви публічних осіб. І ще я хотів би окремо подякувати людині, яка не стала брати слово під час урочистого відкриття будівництва, але чий внесок був дуже значним та вчасним. Це депутат обласної ради Володимир Бондар, участь котрого в зборі коштів з незрозумілої для мене причини ніде не була згадана”, – каже отець Михайло.
Настоятель храму побоюється, що до зими будівельники не встигнуть закласти фундамент. “Якби я знав, що інтерес перших осіб міста до цього будівництва такий невеликий, ми взагалі не робили б урочистого свята закладання першого каменя. Адже з коштів, які збираємо, певна частка йде нашим підопічним з Ківерцівського дитячого будинку “Сонечко”. Однак, якщо спромоглися звести цю капличку, з Божою поміччю вийде і з фундаментом. Але це треба робити вже, бо тут насипний ґрунт”, – розповідає священик. З його слів, допомога Бондаря фактично врятувала справу, адже на ділянці, виділеній для будівництва, пролягає кабель, а тільки перенести його коштує близько 30 тисяч гривень!
Проблеми, як вважає отець Михайло, полягали не лише у хронічній нестачі коштів. Навколо будівництва було чимало суперечок: говорили, що на цьому місці колись був цвинтар. “Коли ми копали котлован, не знайшли жодної кістки, тільки спресований з землею асфальт. Тим не менш, дозволи для зведення храму, як для пам’ятки старовини, завірялись аж у столиці”, – згадує настоятель.
Так чи інакше, перший камінь майбутнього будівництва урочисто закладений. Нині триває завершення проекту, який готує заслужений архітектор України Андрош Бідзіля. “Навколишня територія не залишиться у такому стані, в якому ми її отримали, – запевняє отець Михайло. – Тут буде своєрідне співоче поле, навколо храму зведемо балкон, що виходитиме до людей на майдані. Ми впорядкуємо все, що тут є. Храм дбатиме за все навколо. А ще зовсім недавно тут була проста баюра. Ви не уявляєте, як це – коли ти приходиш на занедбаний пустир і тобі кажуть: ось це – твій прихід…”
Євгенія СИНЯВСЬКА,
м. Луцьк

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>