У Борщеві частували борщами з вишнями

Райцентр Борщів учетверте став епіцентром куховарського фестивалю “Борщ’їв”. Минулої неділі тут частували кислувато-солодкими, пісними і м’ясними, з перчинкою і навіть з вишнями борщами.
Щоб привезти на фестиваль свіжої смакоти, представниці усіх 44 населених пунктів Борщівщини недоспали ніч. Жінки, які варили на свято по 80-100 літрів страви, піднімалися з ліжка о третій ночі. Деякі сільради привезли скромніші баняки – по 15-20 літрів. Загалом кухарі приготували до 5 тисяч літрів борщу. Ним могли пригоститися всі бажаючі безкоштовно. Деякі спритники встигали обійти із пластиковими склянками майже кожен “борщовий” намет.
Було смачно, але й прохолодно, і люди, щоб зігрітися, “остограмлювалися”. Пасічник із Борщева Сергій Белюх пропонував змерзлим оригінальнішу від простої горілки субстанцію – напій “Медовий вкляк”. Його приймають за певним ритуалом: треба “поганяти” надцять грамів настояної на меді горілки у роті, ковтнути, закусити шматочком квашеного огірка з медом і допити решту. А потім глибоко видихнути… Напій додає здоров’я і бадьорості.
Дивна справа: український борщ варять за майже однаковим, здавалося б, рецептом, а на смак він у кожної господині різний. Має значення, пояснювали кухарі, з яких продуктів страва готується, а ще – з яким настроєм жінка священнодіє на кухні.
Оригінальний рецепт використала Оксана Січкар із Турильчого. З напарницями вона зварила 40 літрів борщу з вишнями. “Дала, як звичайно, капусту, буряк, квасолю, але картоплі у тому борщі немає, – пояснила господиня. – Щоб борщ був квасненький, додала трохи сметани і консервованих вишень. На 5-літрову каструлю треба десь 200-грамову склянку ягід”.
Борщ із “перчинкою” приготували господині із села Вигода. “Даємо у страву гострий перець для пікантності, – пояснила Майя Палагнюк. – Помітили, що після такого борщу чоловіки стають добрішими до жінок”.
Світлана Клос,
Тернопільська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>