Чого навчили американці горохівського мера

Віктор ГОДИК  (крайній зліва) з родиною американців

Віктор ГОДИК (крайній зліва) з родиною американців

Міський голова міста Горохів Віктор Годик десять днів перебував на стажуванні у США й проживав в американській сім’ї волонтерів. Учасники делегації познайомилися з законодавчою базою країни, побували у різних містах штату, позаздрили їх благоустрою та чистоті на вулицях. Повернулися в Україну з рожевими мріями про такий же порядок у нас.Програма “Відкритий світ” була започаткована у 1993 році професором бібліотеки конгресу США. Вона й бере на себе всі витрати на утримання гостей з-за кордону. Спочатку у програмі могли взяти участь лише громадяни Росії, а нині – з кожної країни колишнього Радянського Союзу.
У конкурсному відборі кандидатів брали участь представники органів місцевого самоврядування, ЗМІ, правоохоронних органів, громадських організацій. Всі вони заповняли спеціальні анкети. Досить цікавою була одна з умов – це незнання англійської мови. Серед чиновників з Одещини, Черкащини конкурсний відбір пройшов і Віктор Годик з Волині.
Робоча поїздка була насичена різноманітними зустрічами. Українці два дні мешкали у Вашингтоні, спілкувалися з Мирославою Гонгадзе, знайомилися з роботою конгресу, сенату. У конгресмена запитували, скільки законів приймають в рік. Сказав 15, а в нас – близько чотирьох тисяч. Та наша кількість зовсім не означає якість, бо більшість їх не дотримується. Коли у чиновників, яких обрали у вищий державний орган влади, поцікавились, чи держава забезпечує їх житлом та машиною, вони довго не могли зрозуміти про що йдеться, а як докумекали, то з усмішкою сказали: “Люди довірили нам важливу місію – керувати країною. А де нам жити й чим добиратися на роботу – це наші проблеми”. Тому часто державні мужі після завершення робочого дня ловлять таксі. Вони не могли зрозуміти, як українці дозволяють своїм народним депутатам розкошувати та їздити на дорогих авто і привласнювати державні квартири та заповідні куточки.
– У США досить цікава система місцевого самоврядування. Є міста, де мер – особа, яка обирається громадою на чотири роки, але тих функцій, які виконую я, він не робить. Всіма організаційними та робочими справами займається менеджер-управлінець. Багато корисного побачив в американських містах. Дивувався їх чистоті та порядку. За викинутий папірець великий штраф. За куріння в невстановлених місцях можуть оштрафувати на дві тисячі доларів. Я вже 12 років працюю в органах місцевого самоврядування і розумію, що в нас не можна багато чого зробити через недолуге законодавство та менталітет людей. Всім відома приказка – чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять, та ніхто цього не виконує. Я організував муніципальну поліцію і призначив туди два чоловіки, й повірте, що деякі зрушення в порядку у Горохові є. Нещодавно внесено зміни в адміністративний кодекс, там мінімальний штраф 340 гривень за викинуте сміття. Може, це налякає якось людей, інакше ніхто не розуміє. Побачивши, як господарюють американці, напрошується висновок, що в нас не місцеве самоврядування, а місцеве самоврятування, – каже Віктор Леонідович.
Щодня відвідуючи різні місця, українці тихо заздрили злагодженості роботи всіх служб та відповідальності. Ну, чому в них все так красиво, а в нас так погано? Традиційна зелена жаба потихеньку наступала. Тож великою радістю для наших делегатів були дві невеличкі вибоїнки на ідеально рівненькому асфальті. “Ага, й у них дороги погані”, – посміхаючись, показували. Гід та перекладач не міг зрозуміти захоплення гостей. Але під час розмови про бюджетне фінансування та планування з мером цього міста й начальником фінансового управління перекладач розповів про цей випадок. Останній спокійно відповів: “В нас є шість мільйонів доларів, то ми зараз ті ямки залатаємо”. Жаба задавила ще більше.
Перебуваючи на об’єкті, де відбувалася модернізація й побудова очисних споруд міста, знайомились з технологією очистки стоків. Устаткування з нержавіючої сталі, деякі елементи з міді. І все лежить не заховане, під відкритим небом. “А де охорона?” – запитали наші хлопці. “А для чого?”  – не зрозуміли американці. Про те, щоб їх поцупити, ніхто й не подумає.
Жили делегати в сім’ях волонтерів. Про Україну прості американці, на відміну від чиновників, мало знають. Але говорять, що почули про нашу країну, коли побачили по телевізору, як  депутати Верховної Ради б’ються, кидають димові шашки та яйця. Проте їм важко зрозуміти, що це не цирк, а солідний державотворчий орган, з яким нам ще довго доведеться клигати до демократії та європейської цивілізації.
Руслана ТАТАРИН,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>