Як не крути – без сміттєзвалища не туди і не сюди

Богдан ШИБА (зліва) на реконструкції сміттєзвалища

Богдан ШИБА (зліва) на реконструкції сміттєзвалища

Розмови про сміттєзвалище у Брищі тривають уже довгий час. Про цю проблему не чув хіба що глухий. Знає її і найвища влада, й обласні чиновники. Але вони обмежуються лише порожніми обіцянками.Хоч питання  сміттєз-валища, м’яко кажучи, належить не лише до компетенції міської влади Луцька, сюди звозять відходи Луцький і Ківерцівський райони, однак саме на плечі Богдана Шиби лягає основний тягар проблем з утилізації відходів.
У той час, коли місцеві діячі займаються лише критиканством, місто розпочало реконструкцію сміттєзвалища.
– Ми розуміємо, що інвестор прийде не скоро, а чекати можливості немає, бо ж не можна, щоб у Луцьку постали такі проблеми із вивозом сміття, як були нещодавно у Тернополі, – каже Богдан Шиба. – Тому ми розпочали реконструкцію сміттєзвалища і, застосовуючи новітні технології, робимо об’єкт безпечним для мешканців навколишніх населених пунктів.
Наразі на сміттєзвалищі риють котлован, який укомплектують гідроізоляційною плівкою “Карбоорол” німецького виробництва і накладуть зверху спеціальне покриття. Це перешкоджатиме потраплянню шкідливих речовин в грунт. Вже освоєно 1,1 мільйона гривень (хоча кошторис проекту – більше трьох з половиною мільйонів).
– Протягом останніх трьох років сміттєзвалище суттєво змінило вигляд: зроблена під’їзна дорога до нього, встановлена огорожа, здійснені захисні насадження. Наразі триває завершальний етап усіх необхідних робіт з розширення полігону твердих побутових відходів не без допомоги коштів, які надходять з держбюджету”, – розповів міський голова Богдан Шиба.
Директор КП “Луцькспецкомунтранс” Валерій Кузьмич каже, що нова дорога на звалище восени дала змогу суттєво економити пальне. Зараз автомобілі вивантажують сміття безпосередньо на місці складування, а не скидають його біля звалища, як це було раніше.
На переконання Богдана Шиби, на цьому місці можна побудувати і сміттєпереробний завод, однак поки що немає іноземного інвестора, який би вклав кошти у нього. На жаль, наші реалії цьому ніяк не сприяють. Українські ж бізнесмени розкошелюватися не поспішають.
– Мусять докорінно змінитися економічні умови в державі. Треба покласти край хабарництву та корупції, тоді, можливо,  і прийде інвестор: чи закордонний, чи український. Розуміючи ситуацію в державі, ми, наскільки могли, профінансували з міського бюджету розробку проектно-кошторисної документації, а зараз займаємося облаштуванням існуючого сміттєзвалища. Якби не ці роботи, термін експлуатації об’єкта завершився б цього року”, – каже Богдан Шиба.
Зараз у планах міського голови – обладнати лінію з попереднього сортування сміття на базі КП “Луцькспецкомунтранс” для того, щоб не возити сюди метал, пластмасу, дерево, скло, папір, адже всі ці мате-ріали використовуються у вторинній переробці. На цьому весь цивілізований світ уже давно заробляє немалі гроші. “Якщо таку лінію вдасться побудувати, теперішньої площі сміттєзвалища у Брище вистачить ще на 15-20 років”, – вважає Богдан Шиба.
Степан ДМИТРУК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>